środa, 22 października 2014

Placuszki Z Dyni

Złociste, miękkie i delikatnie chrupiące na brzegach...

Składniki:
  • 0.5 kg dyni - bez skorupy, pestek i miąższu
  • 2 jajka
  • 3 łyżki masła
  • 6-7 łyżek mąki 
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 cm świeżego imbiru
  • papryczka chilli
  • olej do smażenia
  • przyprawy według uznania: sól, pieprz czarny
Przygotowanie:
Dynię przekroić na pół, wydrążyć ze środka miękki miąższ wraz z pestkami. Podzielić na ćwiartki bądź ósemki, następnie obrać ze skórki i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.

Do startej dyni dodać żółtka, mąkę, roztopione masło, starty imbir, czosnek, drobno skrojoną papryczkę chilli oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać rozprowadzając równomiernie wszystkie składniki. Białka ubić na sztywną pianę po czym delikatnie połączyć z masą dyniową.
Masa powinna być na tyle zwarta aby można było z niej uformować placuszki.
Jeżeli masa się nie klei dodać jeszcze odrobinę mąki.

Z masy uformować placuszki bądź nakładać łyżką na rozgrzanym na patelni tłuszczu.
Smażyć po kilka minut z każdej ze stron na złocisty kolor.

Podawać na gorąco. U mnie wersja z sosem jogurtowo - ziołowym.

Dyniowe placuszki gotowe!


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz