Pyszna soczysta i pachnąca pieczeń
Świetny pomysł na domową wędlinę bądź główne danie...
Składniki:
- 1,5 kg karkówki
- 5 ząbków czosnku
- 5 łyżek oleju
- przyprawy według uznania: sól, pieprz, słodka papryka, majeranek, tymianek,
zioła prowansalskie, cząber, 4 listki laurowe, 2 ziarnka jałowca
Przygotowanie:
Mięso dokładnie umyć i osuszyć.
W moździerzu utrzeć majeranek, tymianek, zioła, cząber, jałowiec. Dodać 2 ząbki rozgniecionego czosnku oraz oliwę, paprykę i pieprz. Wszystko dokładnie utrzeć.
Pozostały czosnek wcisnąć do środka mięsa. Karkówkę można obwiązać dość ciasno sznurkiem dla dobrego uformowania kształtu. Przygotowaną pastą natrzeć mięso, dodać listki laurowe i tak przygotowane mięso włożyć do lodówki na minimum 24h.
Na godzinę przed pieczeniem mięso oprószyć solą.
Karkówkę piec w nagrzanym piekarniku do 200 st w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem
ok 1,5h. Podlewać powstałym sosem. Ostatnie 20 min piec mięso już bez przykrycia.
Podawać w ulubiony sposób, na ciepło bądź w wersji do kanapek.
Karkówka gotowa!
W moździerzu utrzeć majeranek, tymianek, zioła, cząber, jałowiec. Dodać 2 ząbki rozgniecionego czosnku oraz oliwę, paprykę i pieprz. Wszystko dokładnie utrzeć.
Pozostały czosnek wcisnąć do środka mięsa. Karkówkę można obwiązać dość ciasno sznurkiem dla dobrego uformowania kształtu. Przygotowaną pastą natrzeć mięso, dodać listki laurowe i tak przygotowane mięso włożyć do lodówki na minimum 24h.
Na godzinę przed pieczeniem mięso oprószyć solą.
Karkówkę piec w nagrzanym piekarniku do 200 st w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem
ok 1,5h. Podlewać powstałym sosem. Ostatnie 20 min piec mięso już bez przykrycia.
Podawać w ulubiony sposób, na ciepło bądź w wersji do kanapek.
Karkówka gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz