Makaron z sosem to jeden z moich ulubionych sposobów na szybki i prosty obiad
Taki sos może stanowić podstawę do różnego rodzaju dań
Dziś zatem moja wersja Spaghetti na Ostro… Czyli dużo czosnku i papryczek chilli
Składniki:
- opakowanie makaronu do spaghetti
- 0,5 kg zmielonego mięsa z łopatki
- 0,5 kg pieczarek
- puszka krojonych pomidorów (400g)
- 2 papryczki chilli
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- 150-200 g żółtego sera
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- masło
- przyprawy według uznania: sól, pieprz, papryka chilli, zioła prowansalskie, bazylia, oregano
Przygotowanie:
W głębokiej patelni podgrzać masło i lekko podsmażyć na niej
drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane papryczki
chilli i pieczarki skrojone na większą kostkę.
Smażyć mieszając do momentu aż woda z pieczarek odparuje, w międzyczasie doprawić sosem sojowym. Dodać zmielone mięso z łopatki i podsmażyć ok. 10min. Następnie dodać pomidory, koncentrat pomidorowy, przyprawy, zioła i smażyć na średnim ogniu tak aby smaki się przegryzły.
Smażyć mieszając do momentu aż woda z pieczarek odparuje, w międzyczasie doprawić sosem sojowym. Dodać zmielone mięso z łopatki i podsmażyć ok. 10min. Następnie dodać pomidory, koncentrat pomidorowy, przyprawy, zioła i smażyć na średnim ogniu tak aby smaki się przegryzły.
W dużym garnku w osolonej wodzie ugotować makaron do
spaghetti.
Kiedy makaron będzie al dente łączymy go z sosem. Do dekoracji
użyć żółtego sera i natkę pietruszki.
Spaghetti gotowe!
ładnie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńdawids-kulinaria.blogspot.com
Pyszności + ładna prezencja :) Czekam na kolejne wpisy.
OdpowiedzUsuń