sobota, 25 stycznia 2014

Spaghetti Na Ostro

Makaron z sosem to jeden z moich ulubionych sposobów na szybki i prosty obiad

Taki sos może stanowić podstawę do różnego rodzaju dań
Dziś zatem moja wersja Spaghetti na Ostro… Czyli dużo czosnku i papryczek chilli
 
 
Składniki:
  • opakowanie makaronu do spaghetti
  • 0,5 kg zmielonego mięsa z łopatki
  • 0,5 kg pieczarek
  • puszka krojonych pomidorów (400g)
  • 2 papryczki chilli
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • 150-200 g żółtego sera
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • masło
  • przyprawy według uznania: sól, pieprz, papryka chilli, zioła prowansalskie, bazylia, oregano
Przygotowanie: 
W głębokiej patelni podgrzać masło i lekko podsmażyć na niej drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane papryczki chilli i pieczarki skrojone na większą kostkę.
Smażyć mieszając do momentu aż woda z pieczarek odparuje, w międzyczasie doprawić sosem sojowym. Dodać zmielone mięso z łopatki i podsmażyć ok. 10min. Następnie dodać pomidory, koncentrat pomidorowy, przyprawy, zioła i smażyć na średnim ogniu tak aby smaki się przegryzły.
W dużym garnku w osolonej wodzie ugotować makaron do spaghetti.
Kiedy makaron będzie al dente łączymy go z sosem. Do dekoracji użyć żółtego sera i natkę pietruszki.
 
Spaghetti gotowe!




2 komentarze:

  1. ładnie się prezentuje :)

    dawids-kulinaria.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności + ładna prezencja :) Czekam na kolejne wpisy.

    OdpowiedzUsuń