poniedziałek, 27 stycznia 2014

Wiosenne Risotto

 Zdrowe, pożywne a przede wszystkim smaczne danie

Efektowna potrawa, która oprócz smaku urzeka kolorami... 

Składniki:
  • 2 woreczki ryżu
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 3 papryki: żółta, czerwona, pomarańczowa
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 papryczka chilli
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • puszka kukurydzy
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • masło
  • przyprawy według uznania: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, zioła prowansalskie, estragon, cząber
Przygotowanie:
Mięso umyć, pokroić na niewielkie kawałki. Doprawić do smaku solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka, ziołami i odstawić na chwilę do lodówki.

W głębokiej patelni podgrzać masło i lekko podsmażyć na niej średnio pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną papryczkę chilli i pieczarki skrojone na większą kostkę.
Smażyć mieszając do momentu aż woda z pieczarek odparuje, w międzyczasie doprawić sosem sojowym. Na oddzielnej patelni usmażyć paprykę a później przyprawiony filet z kurczaka.

W osolonej wodzie wraz z kostką rosołową ugotować ryż. Ryż musi być al dente ale i jednocześnie miękki. Następnie wszystkie składniki połączyć razem, dodać kukurydzę i dusić pod przykryciem przez parę chwil. Na koniec do smaku doprawić solą i pieprzem. Risotto podajemy posypane natką pietruszki.
Risotto gotowe!


 

2 komentarze: