wtorek, 2 września 2014

Orientalne Placuszki Z Fasolą Szparagową

Eksperyment, który okazał się strzałem w dziesiątkę...
 
  

Składniki:
  • 0.5 kg piersi z kurczaka
  • 30 dag fasolki szparagowej
  • 1 jajko
  • 3 ząbki czosnku
  • świeży imbir ok 1 cm
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • garść świeżej kolendry ew. suszonej
  • 3 łyżki soku z cytryny 
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • olej ryżowy
  • przyprawy według uznania: chilli, kardamon, pieprz cytrynowy, sól
Przygotowanie:

Fasolkę szparagową umyć, odciąć końce, pokroić w drobne krążki ok 3-4 mm i podgotować we wrzącej wodzie do momentu aż zmięknie.  Mięso umyć, osuszyć - zmielić lub bardzo drobno posiekać. Przełożyć do miski dodać przeciśnięty przez prasę czosnek, starty imbir, jajko, sos sojowy, sok z cytryny, przyprawy, mąkę. Mokrą dłonią dokładnie wyrobić masę. Pod koniec dodać fasolkę szparagową i delikatnie wymieszać całość. Z masy formować małe kotleciki, obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Podawać z ulubionym sosem. U mnie sos słodko - pikantny.

Orientalne kotleciki gotowe!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz