niedziela, 31 sierpnia 2014

Kurczak Po Indyjsku

Bardzo proste, pyszne i szybkie danie z kuchni indyjskiej...

Składniki:
  • 0.5 kg piersi z kurczaka 
  • puszka pomidorów pelati
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 3 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • świeży imbir ok 1,5 cm
  • garść świeżej kolendry ew. natki pietruszki
  • 1 kostka drobiowa
  • 3-4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • masło
  • przyprawy: curry - ok 2 łyżeczek, chilli - 1 łyżeczka lub do smaku, cynamon - 1 łyżeczka, kardamon - 1 łyżeczka, pieprz cytrynowy - 1 łyżeczka, sól, słodka papryka
Przygotowanie:

Mięso umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze nieregularne kawałki.
Doprawić solą oraz słodką papryką, odstawić na 15 min do lodówki.
Cebulę skroić w bardzo drobną kostkę następnie przełożyć do miski.
Czosnek drobno posiekać, imbir zetrzeć na tarce po czym połączyć z cebulą i dokładnie wymieszać.

Masło rozpuścić w głębokiej patelni. Następnie dodać cebulę, czosnek, imbir. Gdy cebula i czosnek lekko się zarumienią dodać curry, chilli, kardamon, cynamon oraz pieprz cytrynowy. 
Podprażyć wszystkie przyprawy cały czas mieszając uważając aby przyprawy się nie przypaliły.
Po ok 30 sekundach dodać 2 łyżki białego octu - ponownie wymieszać do momentu odparowania octu. Następnie dodać śmietankę, pomidory pelati i przecier pomidorowy. Całość wymieszać.
Dodać pokruszoną kostkę rosołową i 1 szklankę wody. Całość gotować do momentu zredukowania się sosu.

Następnie pojedyncze kawałki kurczaka dodawać do sosu. Ważne aby na raz nie wrzucić całego kurczaka do sosu. Mięso dodajemy kawałek po kawałku. Dzięki temu kurczak będzie posiadać bardzo delikatną konsystencję. Gdy cały kurczak wyląduje w sosie dokładnie wszystko wymieszać tak aby kurczak w całości był obtoczony sosem. Całość gotować jeszcze ok 10 min. 

Kurczaka posypać posiekaną świeżą kolendrą. Podawać najlepiej z ryżem basmati.

Kurczak po indyjsku gotowy!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz