niedziela, 2 lutego 2014

Gorący Kociołek

 Gorący kociołek jest bardzo sycącym i pełnowartościowym daniem

Smaczny, aromatyczny i rozgrzewający, zachwycający kombinacją smaków...

 
Składniki:
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 0,5 kg pieczarek
  • 2 papryki czerwone
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka kukurydzy
  • 1 kostka rosołowa
  • przecier pomidorowy
  • masło
  • przyprawy według uznania: sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie,
        rozmaryn, majeranek

Przygotowanie:
Mięso umyć, pokroić na małe kawałki. Doprawić solą, pieprzem, ziołami i podsmażyć na maśle do momentu aż lekko odparuje woda, a mięso się zarumieni. Podsmażone mięso przełożyć do większego garnka, podlać 1l zimnej wody, dodać kostkę rosołową i dusić ok 20min.

Pieczarki, cebulę i paprykę pokroić w paski. Każde ze składników osobno podsmażyć na maśle doprawiając niewielką ilością przypraw. Do pieczarek dodać przeciśnięty czosnek.

Do garnka z mięsem dodawać w następującej kolejności podsmażone pieczarki, cebulę i paprykę. Całość dusić pod przykryciem ok 30 min. Na koniec dodać kukurydzę, wypłukaną z zalewy czerwoną fasolę oraz natkę pietruszki. Dodać przecier pomidorowy i na koniec doprawić do smaku.
Podawać można sam lub ze świeżym pieczywem.

Kociołek gotowy!


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz