Gorący kociołek jest bardzo sycącym i pełnowartościowym daniem
Smaczny, aromatyczny i rozgrzewający, zachwycający kombinacją smaków...
Składniki:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 0,5 kg pieczarek
- 2 papryki czerwone
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- puszka czerwonej fasoli
- puszka kukurydzy
- 1 kostka rosołowa
- przecier pomidorowy
- masło
- przyprawy według uznania: sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie,
rozmaryn, majeranek
Przygotowanie:
Mięso umyć, pokroić na małe kawałki. Doprawić solą, pieprzem, ziołami i podsmażyć na maśle do momentu aż lekko odparuje woda, a mięso się zarumieni. Podsmażone mięso przełożyć do większego garnka, podlać 1l zimnej wody, dodać kostkę rosołową i dusić ok 20min.
Pieczarki, cebulę i paprykę pokroić w paski. Każde ze składników osobno podsmażyć na maśle doprawiając niewielką ilością przypraw. Do pieczarek dodać przeciśnięty czosnek.
Do garnka z mięsem dodawać w następującej kolejności podsmażone pieczarki, cebulę i paprykę. Całość dusić pod przykryciem ok 30 min. Na koniec dodać kukurydzę, wypłukaną z zalewy czerwoną fasolę oraz natkę pietruszki. Dodać przecier pomidorowy i na koniec doprawić do smaku.
Podawać można sam lub ze świeżym pieczywem.
Pieczarki, cebulę i paprykę pokroić w paski. Każde ze składników osobno podsmażyć na maśle doprawiając niewielką ilością przypraw. Do pieczarek dodać przeciśnięty czosnek.
Do garnka z mięsem dodawać w następującej kolejności podsmażone pieczarki, cebulę i paprykę. Całość dusić pod przykryciem ok 30 min. Na koniec dodać kukurydzę, wypłukaną z zalewy czerwoną fasolę oraz natkę pietruszki. Dodać przecier pomidorowy i na koniec doprawić do smaku.
Podawać można sam lub ze świeżym pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz