poniedziałek, 10 lutego 2014

Pani Walewska - Pychotka

Bardzo popularna Pani Walewska nazywana również Pychotką 

Połączenie kruchego ciasta, delikatnej bezy, masy i dżemu z aronii

Słodkości, które uwielbiam... 


Składniki na ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 20 dag margaryny
  • 5 żółtek
  • 10 dag zwykłego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Beza:
  • 5 białek
  • 15 dag cukru zwykłego
  • szczypta soli, łyżeczka octu
Dodatkowo:
  • dżem z aronii
  • 10 dag lekko zmielonych orzechów włoskich
Masa Budyniowa:
  • 3 szklanki mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 margaryna - Palma 
Przygotowanie:
Zagnieść ciasto podzielić na 2 części. Wyłożyć nim dwie blachy i podpiec ok 10 min w piekarniku nagrzanym do 175C. Ciasto wyjąć, odczekać aż chwilę przestygnie i posmarować dżemem.
Białka ubić ze szczyptą soli, stopniowo dodawać cukier i ocet. Rozłożyć pianę na obydwa placki. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Piec ok 30-35 min w temperaturze 165-170C.
Pod koniec pieczenia można bezę przykryć papierem do pieczenia, aby orzechy za bardzo się nie spiekły. Po upieczeniu odstawić do przestygnięcia.

Składniki z masy budyniowej zagotować na wolnym ogniu. Cały czas mieszać, aby nie powstały grudki. Masa powinna być gęsta. Budyń odstawić do wystygnięcia, co chwilę mieszając, aby nie zrobił się kożuch na wierzchu. Jak lekko przestygnie przykryć folią spożywczą do całkowitego wystygnięcia.

Miękkie masło utrzeć z wystudzonym budyniem na puszystą masę.

Na pierwszą warstwę ciasta wylać masę budyniową i przykryć drugą warstwą ciasta i lekko docisnąć. Dekoracyjnie można polać roztopioną czekoladą. Najlepiej odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.

Pychotka gotowa!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz