poniedziałek, 10 lutego 2014

Skrzydełka W Miodzie

 Skrzydełka w miodzie są lekko pikantne, mają idealną konsystencję oraz złocisty kolor
 

Propozycja dla osób lubiących ostre dania z wyczuwalną słodką nutką...

 
 
Składniki:
  • 12 skrzydełek
  • 5 łyżek miodu
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • przyprawy według uznania: sól, pieprz, papryka chilli, zioła prowansalskie,
        rozmaryn, kmin rzymski, liść laurowy, ziele angielskie

Przygotowanie:
Skrzydełka umyć i podgotować ok 10 min w osolonej wodzie wraz z liściem laurowym i zielem angielskim.

Wszystkie składniki marynaty należy połączyć i wymieszać, aby miód się dokładnie rozpuścił.
Marynatę dodać do ostudzonych skrzydełek i porządnie je natrzeć. Odstawić do lodówki na ok 2 godz. do przegryzienia. Polecam skrzydełka zamarynować dzień wcześniej wówczas smaki będą bardziej intensywne.

Skrzydełka podsmażyć na złoty kolor, w między czasie podlewać pozostałą marynatą. Sos podczas smażenia powinien zgęstnieć i pokryć skrzydełka.

Podawać można same lub z ryżem, ziemniakami - według własnych upodobań.

Miodowe skrzydełka gotowe!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz