Skrzydełka w miodzie są lekko pikantne, mają idealną konsystencję oraz złocisty kolor
Propozycja dla osób lubiących ostre dania z wyczuwalną słodką nutką...
Składniki:
- 12 skrzydełek
- 5 łyżek miodu
- 5 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 2 łyżki ketchupu
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
- przyprawy według uznania: sól, pieprz, papryka chilli, zioła prowansalskie,
rozmaryn, kmin rzymski, liść laurowy, ziele angielskie
Przygotowanie:
Skrzydełka umyć i podgotować ok 10 min w osolonej wodzie wraz z liściem laurowym i zielem angielskim.
Wszystkie składniki marynaty należy połączyć i wymieszać, aby miód się dokładnie rozpuścił.
Marynatę dodać do ostudzonych skrzydełek i porządnie je natrzeć. Odstawić do lodówki na ok 2 godz. do przegryzienia. Polecam skrzydełka zamarynować dzień wcześniej wówczas smaki będą bardziej intensywne.
Skrzydełka podsmażyć na złoty kolor, w między czasie podlewać pozostałą marynatą. Sos podczas smażenia powinien zgęstnieć i pokryć skrzydełka.
Podawać można same lub z ryżem, ziemniakami - według własnych upodobań.
Wszystkie składniki marynaty należy połączyć i wymieszać, aby miód się dokładnie rozpuścił.
Marynatę dodać do ostudzonych skrzydełek i porządnie je natrzeć. Odstawić do lodówki na ok 2 godz. do przegryzienia. Polecam skrzydełka zamarynować dzień wcześniej wówczas smaki będą bardziej intensywne.
Skrzydełka podsmażyć na złoty kolor, w między czasie podlewać pozostałą marynatą. Sos podczas smażenia powinien zgęstnieć i pokryć skrzydełka.
Podawać można same lub z ryżem, ziemniakami - według własnych upodobań.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz