Pieczarki, szpinak i ser to idealne nadzienie do naleśników
Danie bardzo sycące, jedno z moich ulubionych...
Składniki na ciasto:
- 800 ml mleka
- 4 jaja całe
- 2,5 szklanki mąki
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 80 dag pieczarek
- 30 dag szpinaku
- 30 dag żółtego sera
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 papryczki chilli
- masło
- natka pietruszki
- przyprawy według uznania: sól, pieprz, słodka papryka, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta na naleśniki zmiksować. Ciasto odstawić na czas przygotowania farszu.
W głębokiej patelni rozgrzać masło, podsmażyć bardzo drobno pokrojone pieczarki, posiekaną cebulę, przeciśnięty przez prasę czosnek oraz skrojone papryczki chilli. Smażyć mieszając do momentu, aż pieczarki zmiękną a wszystkie płyny odparują, Następnie dodać umyte liście szpinaku. Doprawić solą, pieprzem, papryką, gałką muszkatołową, dodać skrojoną natkę pietruszki. Smażyć do momentu, aż szpinak zmięknie i zmniejszy swoją objętość. Farsz odstawić do przestygnięcia.
W międzyczasie usmażyć cienkie naleśniki, które najlepiej układać na płaskim dużym talerzu jeden na drugim.
Na tak przygotowane naleśniki rozsmarować letni farsz pieczarkowo - szpinakowy, posypać drobno startym żółtym serem i zwijać na swój ulubiony sposób. Zapanierować w roztrzepanym jaju i bułce tartej, następnie smażyć na złoty kolor z obu stron. Podawać z ulubionym sosem bądź czerwonym barszczem. U mnie wersja z sosem pieczarkowo śmietanowym.
Krokiety gotowe!
W głębokiej patelni rozgrzać masło, podsmażyć bardzo drobno pokrojone pieczarki, posiekaną cebulę, przeciśnięty przez prasę czosnek oraz skrojone papryczki chilli. Smażyć mieszając do momentu, aż pieczarki zmiękną a wszystkie płyny odparują, Następnie dodać umyte liście szpinaku. Doprawić solą, pieprzem, papryką, gałką muszkatołową, dodać skrojoną natkę pietruszki. Smażyć do momentu, aż szpinak zmięknie i zmniejszy swoją objętość. Farsz odstawić do przestygnięcia.
W międzyczasie usmażyć cienkie naleśniki, które najlepiej układać na płaskim dużym talerzu jeden na drugim.
Na tak przygotowane naleśniki rozsmarować letni farsz pieczarkowo - szpinakowy, posypać drobno startym żółtym serem i zwijać na swój ulubiony sposób. Zapanierować w roztrzepanym jaju i bułce tartej, następnie smażyć na złoty kolor z obu stron. Podawać z ulubionym sosem bądź czerwonym barszczem. U mnie wersja z sosem pieczarkowo śmietanowym.
Krokiety gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz