niedziela, 13 kwietnia 2014

Krokiety Z Pieczarkami I Szpinakiem

Pieczarki, szpinak i ser to idealne nadzienie do naleśników
Danie bardzo sycące, jedno z moich ulubionych...
Składniki na ciasto:
  • 800 ml mleka
  • 4 jaja całe
  • 2,5 szklanki mąki
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Składniki na farsz:
  • 80 dag pieczarek
  • 30 dag szpinaku
  • 30 dag żółtego sera
  • 2 cebule
  • 2  ząbki czosnku
  • 2 papryczki chilli
  • masło
  • natka pietruszki
  • przyprawy według uznania: sól, pieprz, słodka papryka, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:
 
Wszystkie składniki ciasta na naleśniki zmiksować. Ciasto odstawić na czas przygotowania farszu.

W głębokiej patelni rozgrzać masło, podsmażyć bardzo drobno pokrojone pieczarki, posiekaną cebulę, przeciśnięty przez prasę czosnek oraz skrojone papryczki chilli. Smażyć mieszając do momentu, aż pieczarki zmiękną a wszystkie płyny odparują, Następnie dodać umyte liście szpinaku. Doprawić solą, pieprzem, papryką, gałką muszkatołową, dodać skrojoną natkę pietruszki. Smażyć do momentu, aż szpinak zmięknie i zmniejszy swoją objętość. Farsz odstawić do przestygnięcia.

W międzyczasie usmażyć cienkie naleśniki, które najlepiej układać na płaskim dużym talerzu jeden na drugim.

Na tak przygotowane naleśniki rozsmarować letni farsz pieczarkowo - szpinakowy, posypać drobno startym żółtym serem i zwijać na swój ulubiony sposób. Zapanierować w roztrzepanym jaju i bułce tartej, następnie smażyć na złoty kolor z obu stron. Podawać z ulubionym sosem bądź czerwonym barszczem. U mnie wersja z sosem pieczarkowo śmietanowym.

Krokiety gotowe!
 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz