sobota, 5 kwietnia 2014

Węgierska Zupa Gulaszowa

Wspaniale aromatyczna zupa gulaszowa
Gęsta, sycąca, rozgrzewająca a te kolory...
 
Składniki:
  • 1 kg mięsa (pół na pół wieprzowiny i wołowiny)
  • 40 dag pieczarek
  • 2 papryki czerwone
  • 1 papryka żółta, 1 papryka zielona
  • puszka pomidorów w zalewie ok 400g
  • 3 marchewki
  • 3 ziemniaki
  • 2 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • przecier pomidorowy
  • 2 kostki rosołowe
  • smalec ze skwarkami
  • przyprawy według uznania: sól, pieprz, papryka słodka, chilli, kmin rzymski, 2 listki laurowe, majeranek

Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę o boku ok 1-2 cm. Marynować w 2 łyżkach słodkiej papryki, 1 łyżeczce chilli, 4 ząbkach czosnku roztartego z odrobiną soli, pieprzu i kminku. Tak zamarynowane mięso zostawić najlepiej na całą noc.

Pieczarki umyć i pokroić w plasterki, cebulę w piórka, paprykę i marchewkę w paski a ziemniaki w kostkę.

Na rozgrzanym smalcu podsmażyć kawałki mięsa. Jest to niezbędna czynność w celu zamknięciu porów tak aby mięso gulaszowe było soczyste. Podsmażone mięso przełożyć do większego garnka a na smalcu po mięsie podsmażyć pieczarki, cebulę i przeciśnięte przez prasę 2 ząbki czosnku. Smażyć do momentu, aż woda z pieczarek odparuje. Pieczarki przełożyć do garnka z mięsem.

W ok 2 litrach wody rozpuścić 2 kostki rosołowe i całość składników zalać wywarem. Dusić ok 20 min na małym ogniu pod przykryciem. Po tym czasie dodać ziemniaki, marchew oraz listki laurowe. Całość gotować kolejne 15 min po czym dodać paprykę. Na koniec dodać pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Zagęścić zawiesiną z 3 łyżek mąki i 1/2 szklanki wody.

Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i jeszcze podgotować całość ok 10min.
Podawać ze świżym pieczywem.

Węgierski gulasz gotowy!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz