czwartek, 3 kwietnia 2014

Sajgonki

Intensywny farsz mięsno - warzywny z orientalnymi smakami w chrupiącej ryżowej skórce
 
Pyszne, delikatne, domowe - takie sajgonki są najlepsze...

Składniki:
  • opakowanie papieru ryżowego
  • 250 g mięsa mielonego np. łopatki
  • 50 g makaronu ryżowego nitki
  • słoiczek mix chiński (kiełki fasoli, pędy bambusa)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 2 duże marchewki
  • garść grzybów Mun
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 3 liście kapusty pekińskiej
  • przyprawy według uznania: sól, pieprz, chilli, zioła prowansalskie, świeży imbir
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Marchew zetrzeć na dużych oczkach tarki. Grzyby Mun zalać ciepłą wodą i moczyć ok 15 min, po czym odsączyć i pokroić w paseczki. Makaron ryżowy wrzucić do wrzątku i odstawić na 3 min pod przykryciem. Odcedzić i pokroić na paski długości ok 5cm.
Mięso umyć, osuszyć i zmielić. Doprawić solą, pieprzem, ziołami, chilli, imbirem.
Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć cebulę z przeciśniętym przez prasę czosnkiem dodać mięso, marchew, grzyby Mun i opłukaną z zalewy mieszankę kiełków fasoli i pędów bambusa.
Doprawić sosem sojowym i jeszcze przez chwilę podsmażyć. Kiedy warzywa będą miękkie przełożyć farsz do miski.
Po przestygnięciu dodać drobno poszatkowaną kapustę pekińską oraz makaron ryżowy.
Farsz doprawić do smaku według uznania i dokładnie wymieszać, aby wszystkie składniki mogły się połączyć.
Arkusz papieru ryżowego moczyć w ciepłej wodzie ok 10 sekund. Wyjąć odłożyć na deskę i odczekać kilka sekund aż papier zmięknie. Na środek arkusza wyłożyć łyżkę farszu i zawijać jak gołąbki. Podobnie postąpić ze wszystkimi arkuszami.
Na patelnię wlać olej na wysokość ok 1cm. Sajgonki delikatnie kłaść na rozgrzany tłuszcz.
Smażyć na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu odsączyć tłuszcz za pomocą papierowego ręcznika. Podawać ze sosem do sajgonek lub ze sosem słodko - pikantnym chilli.
Przed smażeniem warto odstawić sajgonki na kilka chwil, aby papier ryżowy całkowicie wyschnął. Ułatwi nam to późniejsze smażenie - sajgonki nie powinny wówczas strzelać na oleju oraz rozsypywać się podczas smażenie.
Sajgonki gotowe!


























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz