niedziela, 2 marca 2014

Kurczak Po Chińsku

 Kurczak po chińsku z makaronem Mie czyli powiem orientu na talerzu.
Proste i pyszne, a jak pachnie...
 
 
Składniki:
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 250g makaronu Mie
  • 2 papryki czerwone
  • 1 papryka żółta
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 3 duże marchewki
  • słoiczek pędów bambusa
  • słoiczek kiełków fasoli
  • garść grzybów Mun
  • przecier pomidorowy
  • 3 łyżki sosu sojowy,
  • 2 łyżki octu winnego
  •  
  • przyprawy według uznania: sól, pieprz, papryka chilli, zioła prowansalskie, świeży imbir

Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. Doprawić solą, pieprzem, ziołami, świeżo startym imbirem i 1 łyżką sosu sojowego. Odstawić na 30 min do lodówki.

Cebulę, marchew i paprykę pokroić w paseczki. Grzyby Mun zalać ciepłą wodą i moczyć ok 15 min, po czym odsączyć i pokroić również w paseczki.

Mięso obtoczyć w mące i na rozgrzanym oleju podsmażyć do uzyskania złotego koloru. Odstawić.
Podsmażyć w następującej kolejności: cebulę z przeciśniętym przez prasę czosnkiem, marchewkę i paprykę. Kiedy warzywa będą miękkie dodać wypłukane z zalewy pędy bambusa, kiełki fasoli i grzyby Mun. Smażyć wszystko razem ok 5 min, po czym dodać kurczaka, podlać szklanką wody doprawić do smaku przyprawami, świeżym imbirem, sosem sojowym i octem winnym. Na koniec zagęścić przecierem pomidorowym. Dusić wszystko kilka minut, aby smaki mogły się połączyć.

Ostatnim etapem jest przygotowanie makaronu zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
Ugotowany i odcedzony makaron dodać do sosu i mieszać jeszcze przez chwilę.

Kurczaka możemy podawać z innym makaronem bądź ryżem, kto co lubi najbardziej.


Orientalny kurczak gotowy!








































































 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz