środa, 19 marca 2014

Tajska Zupa

Fantastyczna orientalna zupa tajska na bazie mleka kokosowego
Wyrazisty smak sprawia, że ciężko oprzeć się tej zupie...

 
Składniki:
  • 1 litr bulionu
  • 1 podwójna pierś z kurczaka 
  • 1 opakowanie makaronu ryżowego nitki
  • mleczko kokosowe 400ml
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona lub żółta
  • 1 papryczna chilli
  • garść grzybów Mun
  • 2 cebule
  • 3 duże marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka pasty curry - czerwona
  • świeży imbir
  • skórka z limonki lub cytryny
  • masło
  • przyprawy według uznania: sól, pieprz cytrynowy, papryka słodka, chilli, sos sojowy, curry

Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paseczki. Doprawić solą, pieprzem, świeżo startym imbirem. Odstawić na 30 min do lodówki.

Cebulę pokroić w piórka, marchew i paprykę w paseczki. Grzyby Mun zalać ciepłą wodą i moczyć ok 15 min, po czym odsączyć i pokroić również w paseczki.

Mięso na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć do uzyskania złotego koloru. Przełożyć do dużego garnka. Podsmażyć w następującej kolejności: cebulę z przeciśniętym przez prasę czosnkiem, marchewkę, paprykę i grzyby mun. Dodać świeży imbir, soso sojowy, skórkę z limonki, papryczkę chilli oraz pastę curry - chwilę całość podsmażyć i przełożyć do kurczaka. Warzywa i kurczaka zalać bulionem i mlekiem kokosowym. Zupę gotować na małym ogniu jeszcze ok 10 -12 min. W razie potrzeby doprawić do smaku.

Ostatnim etapem jest przygotowanie makaronu zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
Ugotowany i odcedzony makaron dodać do zupy. Całość zagotować.

W oryginalnym przepisie używamy grzybów shitake, ja jednak użyłam grzybów mun, ponieważ takie akurat były w spiżarni. Spokojnie również sprawdzą się pieczarki. Jeżeli ktoś jest zwolennikiem pikantnych potraw może dodać łyżeczkę bardzo ognistej indonezyjskiej przyprawy z rozdrobnionych papryczek chilli - Sambal Oelek, dostępny w większości marketów. Piekło w buzi gwarantowane;)

Tajska zupa gotowa!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz