Apetyczna potrawa z dużą ilością różnych smaków
Moi degustatorzy byli zachwyceni, dlatego śmiało mogę polecić przepis...
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego
- 80 dag pieczarek
- 3 papryki czerwone
- 1 papryka żółta
- puszka kukurydzy
- puszka fasoli czerwonej
- 2 słoiczki pikli warzywnych
- 2 cebule
- 2 kostki rosołowe
- przecier pomidorowy
- 2 ząbki czosnku
- jajko
- czerstwa bułka
- przyprawy według uznania: sól, pieprz, chilli, zioła prowansalskie, sos sojowy
Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć i zmielić. Doprawić solą, pieprzem, ziołami i chilli.
Dodać drobno pokrojoną 1 cebulę, surowe jajko i namoczoną wcześniej w mleku i dobrze odciśniętą bułką. Wyrobić masę, mokrymi dłońmi uformować równej wielkości małe pulpety. Obtoczyć w bułce tartej i równomiernie obsmażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć do garnka.
Pieczarki umyć i pokroić w plasterki, cebulę w piórka a paprykę w paski.
Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać pieczarki, smażyć do momentu odparowania płynu, dodać łyżeczkę sosu sojowego i przeciśnięty przez prasę czosnek. Następnie dodać paprykę, podsmażyć ok 3 min, po czym dodać opłukaną z zalewy kukurydzę, fasolę i pikle warzywne. Podsmażyć przez chwilę, po czym warzywa przełożyć do garnka z pulpetami.
W ok 2 litrach wody rozpuścić 2 kostki rosołowe i całość składników zalać wywarem.
Dusić przez kilka minut na małym ogniu pod przykryciem. Całość zagęścić przecierem pomidorowym. Potrawę doprawić do smaku, pamiętając, że kostka bulionu, z której powstaje wywar jest słona.
U mnie wersja na ostro. Nie żałowałam chilli choć, dla niektórych było i tak za łagodnie;)
Potrawka gotowa!
Dodać drobno pokrojoną 1 cebulę, surowe jajko i namoczoną wcześniej w mleku i dobrze odciśniętą bułką. Wyrobić masę, mokrymi dłońmi uformować równej wielkości małe pulpety. Obtoczyć w bułce tartej i równomiernie obsmażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć do garnka.
Pieczarki umyć i pokroić w plasterki, cebulę w piórka a paprykę w paski.
Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać pieczarki, smażyć do momentu odparowania płynu, dodać łyżeczkę sosu sojowego i przeciśnięty przez prasę czosnek. Następnie dodać paprykę, podsmażyć ok 3 min, po czym dodać opłukaną z zalewy kukurydzę, fasolę i pikle warzywne. Podsmażyć przez chwilę, po czym warzywa przełożyć do garnka z pulpetami.
W ok 2 litrach wody rozpuścić 2 kostki rosołowe i całość składników zalać wywarem.
Dusić przez kilka minut na małym ogniu pod przykryciem. Całość zagęścić przecierem pomidorowym. Potrawę doprawić do smaku, pamiętając, że kostka bulionu, z której powstaje wywar jest słona.
U mnie wersja na ostro. Nie żałowałam chilli choć, dla niektórych było i tak za łagodnie;)
Potrawka gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz