wtorek, 11 marca 2014

Potrawka Mięsne Kuleczki

Apetyczna potrawa z dużą ilością różnych smaków
Moi degustatorzy byli zachwyceni, dlatego śmiało mogę polecić przepis...
Składniki:
  • 1 kg mięsa mielonego
  • 80 dag pieczarek
  • 3 papryki czerwone
  • 1 papryka żółta
  • puszka kukurydzy
  • puszka fasoli czerwonej
  • 2 słoiczki pikli warzywnych
  • 2 cebule
  • 2 kostki rosołowe
  • przecier pomidorowy
  • 2 ząbki czosnku
  • jajko
  • czerstwa bułka
  • przyprawy według uznania: sól, pieprz, chilli, zioła prowansalskie, sos sojowy

Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć i zmielić. Doprawić solą, pieprzem, ziołami i chilli.
Dodać drobno pokrojoną 1 cebulę, surowe jajko i namoczoną wcześniej w mleku i dobrze odciśniętą bułką. Wyrobić masę, mokrymi dłońmi uformować równej wielkości małe pulpety. Obtoczyć w bułce tartej i równomiernie obsmażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć do garnka.

Pieczarki umyć i pokroić w plasterki, cebulę w piórka a paprykę w paski. 
Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać pieczarki, smażyć do momentu odparowania płynu, dodać łyżeczkę sosu sojowego i przeciśnięty przez prasę czosnek. Następnie dodać paprykę, podsmażyć ok 3 min, po czym dodać opłukaną z zalewy kukurydzę, fasolę i pikle warzywne. Podsmażyć przez chwilę, po czym warzywa przełożyć do garnka z pulpetami.  

W ok 2 litrach wody rozpuścić 2 kostki rosołowe i całość składników zalać wywarem.
Dusić przez kilka minut  na małym ogniu pod przykryciem. Całość zagęścić przecierem pomidorowym. Potrawę doprawić do smaku, pamiętając, że kostka bulionu, z której powstaje wywar jest słona.

U mnie wersja na ostro. Nie żałowałam chilli choć, dla niektórych było i tak za łagodnie;)

Potrawka gotowa!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz