poniedziałek, 24 marca 2014

Quesadilla Z Chilli Con Carne

Quesadila czyli tradycyjne danie kuchni meksykańskiej
U mnie w wersji na ostro z chilli con carne

Niesamowicie cieszy oko jak i podniebienie... 
 
Składniki:
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 0,30 dag pieczarek 
  • kilka placków tortilla
  • 1 papryka czerwona
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka kukurydzy
  • puszka krojonych pomidorów (400g)
  • 150-200 g żółtego sera
  • 2 cebule
  • 1 papryczka chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • koncentrat pomidorowy
  • masło
  • świeży imbir
  • przyprawy według uznania: sól, pieprz, papryka chilli, zioła prowansalskie, tymianek, oregano
Przygotowanie:

W głębokiej patelni podgrzać masło i lekko podsmażyć na niej drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane papryczki chilli i pieczarki skrojone na średnią kostkę.
Smażyć mieszając do momentu aż woda z pieczarek odparuje. Dodać wcześniej zmielone mięso i podsmażyć ok 10min. Następnie dodać pokrojoną w dość drobną kostkę paprykę słodką, opłukaną z zalewy kukurydzę i czerwoną fasolę. Dodać pomidory, koncentrat pomidorowy, przyprawy, zioła i dusić na średnim ogniu tak, aby smaki się przegryzły. Ważne, aby papryka była miękka a nie rozgotowana.

Na pół placka tortilli nałożyć drobno startego sera, przykryć warstwą mięsa i kolejno warstwą sera. Placek złożyć na pół i lekko docisnąć. Tak przygotowaną guasadille smażyć z obu stron na bardzo małym ogniu do uzyskania rumiano - złocistego koloru. Tak przygotowaną tortillę przeciąć na pół i podawać z ulubionymi salsami.

Quesadilla gotowa!





























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz