środa, 14 maja 2014

Kwaśnica Na Żeberkach Z Boczkiem

Zainspirowana wizytą w Zakopiańskiej Restauracji postanowiłam

tym razem przyrządzić coś dla miłośników kiszonej kapusty
Górskie jadło, czyli kwaśnica na wędzonych żeberkach...

Składniki:
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 70 dag wędzonych żeberek
  • 30 dag wędzonego boczku
  • 1 pędek kiełbasy
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 3 średnie cebule
  • 300 ml soku z kapusty
  • garść suszonych grzybów
  • 3 ząbki czosnku
  • masło
  • przyprawy według uznania: sól, pieprz, kmin, listki laurowe, ziele angielskie

Przygotowanie:
Do dużego garnka wlać ok 3 litrów zimnej wody, dodać podzielone na mniejsze porcje żeberka, przyprawy, 2 ząbki czosnku i gotować do miękkości ok 40 min.

W międzyczasie obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki podgotować w lekko osolonej wodzie, po czym odcedzić i odstawić. Wcześniej namoczone grzyby (ok 1h w zimnej wodzie) podgotować. Boczek i kiełbasę skroić według uznania i podsmażyć lekko na suchej patelni osobno na łyżce masła zeszklić cebulę.

Gdy mięso będzie miękkie wyjąć je z wywaru, oddzielić od kości i skroić. Następnie dodać kapustę kiszoną, chwilę pogotować po czym dodać mięso z żeberek, wcześniej podsmażony boczek wraz z kiełbasą, zeszkloną cebulę, podgotowane grzyby oraz świeżo przeciśnięty przez prasę ząbek czosnku. Pozostawić na ok 15 min na małym ogniu. Następnie dodać sok z kapusty i wcześniej podgotowane ziemniaki. Doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem, solą oraz kminkiem. Podgotować całość jeszcze ok 10 min. Podawać najlepiej ze świeżym pieczywem.

Kwaśnica po góralsku gotowa!


P.S. Następnego dnia jest jeszcze lepsza...



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz