Niezwykle smaczne i pożywne danie...
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 0.5 kg pieczarek
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 400 ml bulionu warzywnego
- 100 ml śmietany 18%
- olej do smażenia
- natka pietruszki
- przyprawy według uznania: sól, pieprz czarny, zioła prowansalskie, chilli
Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski, przyprawić solą, pieprzem, ziołami. Podsmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odstawić.
Cebulę pokroić w piórka, pieczarki w plastry a paprykę w paski. Na tej samej patelni podsmażyć w pierwszej kolejności cebulę wraz z przeciśniętym przez prasę czosnkiem, następnie dodać pieczarki. Kiedy pieczarki będą miękkie a płyn odparuje dodać paprykę. Całość smażyć ok 3 min.
Doprawić solą, pieprzem, ziołami. Dodać podsmażonego wcześniej kurczaka. Następne wszystkie składniki zalać bulionem. Dusić pod przykryciem ok 10 min. Sos doprawiamy zahartowaną śmietaną i jeśli to konieczne 1 łyżką mąki jeżeli sos słabo się zagęścił (mieszamy mąkę ze śmietaną i dodajemy do potrawy). Na koniec w razie potrzeby doprawić do smaku. Całość zagotować.
Doprawić solą, pieprzem, ziołami. Dodać podsmażonego wcześniej kurczaka. Następne wszystkie składniki zalać bulionem. Dusić pod przykryciem ok 10 min. Sos doprawiamy zahartowaną śmietaną i jeśli to konieczne 1 łyżką mąki jeżeli sos słabo się zagęścił (mieszamy mąkę ze śmietaną i dodajemy do potrawy). Na koniec w razie potrzeby doprawić do smaku. Całość zagotować.
Danie podawać z pieczywem, kaszą lub ziemniakami. Udekorować świeżą natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz