niedziela, 9 listopada 2014

Kurczak A'la Strogonow

Niezwykle smaczne i pożywne danie...


Składniki:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 0.5 kg pieczarek
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietany 18%
  • olej do smażenia
  • natka pietruszki
  • przyprawy według uznania: sól, pieprz czarny, zioła prowansalskie, chilli

Przygotowanie:

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski, przyprawić solą, pieprzem, ziołami. Podsmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odstawić.
Cebulę pokroić w piórka, pieczarki w plastry a paprykę w paski. Na tej samej patelni podsmażyć w pierwszej kolejności cebulę wraz z przeciśniętym przez prasę czosnkiem, następnie dodać pieczarki. Kiedy pieczarki będą miękkie a płyn odparuje dodać paprykę. Całość smażyć ok 3 min. 
Doprawić solą, pieprzem, ziołami. Dodać podsmażonego wcześniej kurczaka. Następne wszystkie składniki zalać bulionem. Dusić pod przykryciem ok 10 min. Sos doprawiamy zahartowaną śmietaną i jeśli to konieczne 1 łyżką mąki jeżeli sos słabo się zagęścił (mieszamy mąkę ze śmietaną i dodajemy do potrawy). Na koniec w razie potrzeby doprawić do smaku. Całość zagotować.
Danie podawać z pieczywem, kaszą lub ziemniakami. Udekorować świeżą natką pietruszki.
Kurczak a'la strogonow gotowy!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz