Zapiekanka łatwa nie wymagająca wielkiego nakładu pracy...
Bajecznie smaczna i bardzo sycąca...
Bajecznie smaczna i bardzo sycąca...
Składniki:
- 1.5 kg ziemniaków
- 0.5 kg pieczarek
- 700 ml śmietany 30%
- 300 g mozzarelli
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- masło
- bułka tarta
- przyprawy według uznania: sól, pieprz czarny, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w cienkie plastry ok 0.5 cm. Pieczarki również pokroić w plastry a cebulę w piórka. Na rozgrzanym maśle podsmażyć w pierwszej kolejności cebulę wraz z przeciśniętym przez prasę czosnkiem, następnie dodać pieczarki . Kiedy pieczarki będą miękkie a płyn odparuje dodać śmietanę. Doprawić, solą, pieprzem, gałką i ziołami. Kiedy śmietanka się zagotuje podawać partiami ziemniaki stale mieszając. Całość dusimy ok 10 min, aż sos lekko się zagęści. W razie potrzeby doprawić do smaku.
Żaroodporne naczynie natłuścić masłem, po czym obsypać bułką tartą. Za pomocą łyżki cedzakowej przełożyć ziemniaki z cebulą i pieczarkami do naczynia. Całość składników zalać pozostałą śmietanką. Na wierzch ułożyć skrojony na mniejsze kawałki ser mozzarella.
Zapiekankę zapiekać w nagrzanym piekarniku do 190 st przez ok 50 min.
Ziemniaczana zapiekanka gotowa!
Żaroodporne naczynie natłuścić masłem, po czym obsypać bułką tartą. Za pomocą łyżki cedzakowej przełożyć ziemniaki z cebulą i pieczarkami do naczynia. Całość składników zalać pozostałą śmietanką. Na wierzch ułożyć skrojony na mniejsze kawałki ser mozzarella.
Zapiekankę zapiekać w nagrzanym piekarniku do 190 st przez ok 50 min.
Ziemniaczana zapiekanka gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz