To co najprostsze smakuje najlepiej...
Składniki na warstwę śliwkową:
- 0.5 kg śliwek
- 3-4 łyżki brązowego cukru
- masło do nasmarowania formy
- 1 szklanka mąki
- 0.5 kostki masła - 100g
- 0.5 szklanki brązowego cukru
Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół, usunąć pestki a następnie pokroić na półksiężyce.
Żaroodporne naczynie wysmarować masłem i układać w nim dość ciasno śliwki skórką do dołu.
Tak ułożone śliwki równomiernie posypać 3-4 łyżkami cukru.
Schłodzone masło posiekać nożem na stolnicy. Następnie dodać przesianą mąkę oraz cukier. Wszystko delikatnie razem wymieszać rękoma, aż powstanie kruszonka. Bardzo ważne w przygotowaniu kruszonki jest niska temperatura masła. Z ciepłego masła zamiast kruszonki może powstać jednolita masa. Po wykonaniu kruszonki posypać nią wcześniej przygotowane śliwki następnie ciasto zapiekać w nagrzanym piekarniku do 180 st przez ok 25 min. Do momentu, aż śliwki puszczą soki a kruszonka nabierze lekko złocistego koloru. Podawać można od razu pod upieczeniu lub po przestygnięciu z lodami bądź jogurtem.
U mnie w wersji posypanej cukrem pudrem i startą czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz