wtorek, 11 listopada 2014

Śliwki Pod Kruszonką

To co najprostsze smakuje najlepiej...
 


Składniki na warstwę śliwkową:
  • 0.5 kg śliwek 
  • 3-4 łyżki brązowego cukru
  • masło do nasmarowania formy
Składniki na kruszonkę:
  • 1 szklanka mąki
  • 0.5 kostki masła - 100g
  • 0.5 szklanki brązowego cukru
Przygotowanie: 

Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół, usunąć pestki a następnie pokroić na półksiężyce.
Żaroodporne naczynie  wysmarować masłem i układać w nim dość ciasno śliwki skórką do dołu.
Tak ułożone śliwki równomiernie posypać 3-4 łyżkami cukru.


Schłodzone masło posiekać nożem na stolnicy. Następnie dodać przesianą mąkę oraz cukier. Wszystko delikatnie razem wymieszać rękoma, aż powstanie kruszonka.  Bardzo ważne w przygotowaniu kruszonki jest niska temperatura masła. Z ciepłego masła zamiast kruszonki może powstać jednolita masa. Po wykonaniu kruszonki posypać nią wcześniej przygotowane śliwki następnie ciasto zapiekać w nagrzanym piekarniku do 180 st przez ok 25 min. Do momentu, aż śliwki puszczą soki a kruszonka nabierze lekko złocistego koloru. Podawać można od razu pod upieczeniu lub po przestygnięciu z lodami bądź jogurtem.

U mnie w wersji posypanej cukrem pudrem i startą czekoladą.


Śliwki pod kruszonką gotowe!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz