poniedziałek, 17 listopada 2014

Zupa - Krem Z Dyni

Krem z dyni niesamowicie aromatyczny... Warto spróbować...
 
Składniki:
  • 1 kg dyni - bez skorupy, pestek i miąższu
  • ok 1 litra bulionu warzywnego
  • puszka mleczka kokosowego
  • 2 marchewki
  • 2 gruszki
  • 1 ziemniak 
  • 1 cebula
  • 1 mały seler
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 cm imbiru
  • 1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • papryczka chilli
  • przyprawy według uznania: sól, pieprz, kolendra, kmin rzymski, kardamon
Przygotowanie:
Dynię przekroić na pół, wydrążyć ze środka miękki miąższ wraz z pestkami. Podzielić na mniejsze części. Pozostałe warzywa obrać - pokroić w kostkę. Gruszkę obrać i również pokroić w kostkę a papryczkę chilli posiekać.

Na rozgrzanym oleju podsmażyć w pierwszej kolejności cebulę wraz z przeciśniętym przez prasę czosnkiem. Kiedy cebula lekko się zeszkli dodać marchew, seler, ziemniaka oraz dynię.
Całość chwilę podsmażyć cały czas mieszając. Następnie dodać gruszkę, starty korzeń imbiru, drobno posiekaną papryczkę chili oraz przyprawy. Warzywa smażyć kolejnych kilka chwil po czym zalać bulionem i gotować ok 10 min. Po tym czasie dodać mleczko kokosowe oraz pastę curry - gotować kolejne 10 min. Kiedy warzywa będą miękkie całość zmiksować blenderem na gładki jedwabisty krem. W razie potrzeby doprawić do smaku przyprawami lub pastą curry.

Krem z dyni gotowy!




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz