Aromatyczny i apetyczny gulasz z kurczaka
Pyszne i szybkie danie obiadowe dla całej rodziny ...
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 3 papryki - czerwona, żółta i zielona
- 30 dag pieczarek
- puszka drobno krojonych pomidorów
- 2 pomidory świeże
- 2 cebule
- 0,5 lita bulionu
- 0,5 szklanki śmietany
- 3 ząbki czosnku
- masło
- przyprawy według uznania: sól, pieprz czarny, pieprz cytrynowy, papryka słodka, chilli, zioła prowansalskie, kmin, oregano, bazylia
Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w niewielką kostkę. Doprawić i odstawić na ok 30 min do lodówki.
Pieczarki, paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i również skroić w kostkę.
Na rozgrzanym oleju podsmażyć mięso do uzyskania złotego koloru. Przełożyć do dużego garnka. Na tej samej patelni rozgrzać masło i podsmażyć w następującej kolejności: pieczarki, cebulę z przeciśniętym przez prasę czosnkiem, paprykę. Kiedy warzywa będą lekko miękkie a wszystkie płyny odparują przełożyć warzywa do mięsa i zalać bulionem. Zagotować,po czym dodać pomidory - świeże i te z puszki. Całość gotować na bardzo małym ogniu ok 25 min.
Następnie do śmietany dodać kilka łyżek gorącego płynu z gulaszu dokładnie wymieszać i wlać do garna z gulaszem. Gdy gulasz wychodzi za rzadki zagęścić go mąką.
Gulasz doprawić do smaku i gotować jeszcze ok 5 min. Podawać z zapiekanymi ziemniakami lub świeżym pieczywem - jak kto lubi. U mnie wersja z ryżem.
Gulasz pod każdą postacią jest bardzo smaczny i pożywny :)
Gulasz gotowy!
Pieczarki, paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i również skroić w kostkę.
Na rozgrzanym oleju podsmażyć mięso do uzyskania złotego koloru. Przełożyć do dużego garnka. Na tej samej patelni rozgrzać masło i podsmażyć w następującej kolejności: pieczarki, cebulę z przeciśniętym przez prasę czosnkiem, paprykę. Kiedy warzywa będą lekko miękkie a wszystkie płyny odparują przełożyć warzywa do mięsa i zalać bulionem. Zagotować,po czym dodać pomidory - świeże i te z puszki. Całość gotować na bardzo małym ogniu ok 25 min.
Następnie do śmietany dodać kilka łyżek gorącego płynu z gulaszu dokładnie wymieszać i wlać do garna z gulaszem. Gdy gulasz wychodzi za rzadki zagęścić go mąką.
Gulasz doprawić do smaku i gotować jeszcze ok 5 min. Podawać z zapiekanymi ziemniakami lub świeżym pieczywem - jak kto lubi. U mnie wersja z ryżem.
Gulasz pod każdą postacią jest bardzo smaczny i pożywny :)
Gulasz gotowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz