środa, 28 maja 2014

Gulasz Z Kurczaka

Aromatyczny i apetyczny gulasz z kurczaka
Pyszne i szybkie danie obiadowe dla całej rodziny ...
Składniki:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 3 papryki - czerwona, żółta i zielona
  • 30 dag pieczarek
  • puszka drobno krojonych pomidorów
  • 2 pomidory świeże
  • 2 cebule
  • 0,5 lita bulionu
  • 0,5 szklanki śmietany
  • 3 ząbki czosnku
  • masło
  • przyprawy według uznania: sól, pieprz czarny, pieprz cytrynowy, papryka słodka, chilli, zioła prowansalskie, kmin, oregano, bazylia
Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w niewielką kostkę. Doprawić i odstawić na ok 30 min do lodówki.
Pieczarki, paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i również skroić w kostkę.

Na rozgrzanym oleju podsmażyć mięso do uzyskania złotego koloru. Przełożyć do dużego garnka. Na tej samej patelni rozgrzać masło i podsmażyć w następującej kolejności: pieczarki, cebulę z przeciśniętym przez prasę czosnkiem, paprykę. Kiedy warzywa będą lekko miękkie a wszystkie płyny odparują przełożyć warzywa do mięsa i zalać bulionem. Zagotować,po czym dodać pomidory - świeże i te z puszki. Całość gotować na bardzo małym ogniu ok 25 min.

Następnie do śmietany dodać kilka łyżek gorącego płynu z gulaszu dokładnie wymieszać i wlać do garna z gulaszem. Gdy gulasz wychodzi za rzadki zagęścić go mąką.

Gulasz doprawić do smaku i gotować jeszcze ok 5 min. Podawać z zapiekanymi ziemniakami lub świeżym pieczywem - jak kto lubi. U mnie wersja z ryżem.

Gulasz pod każdą postacią jest bardzo smaczny i pożywny :)

Gulasz gotowy!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz