sobota, 17 maja 2014

Orientalna Zapiekanka

Zapiekanka z kurczakiem i ryżem jest idealnym pomysłem na danie główne
Pożywna i sycąca, prosta i szybka w przygotowaniu...
 
Składniki:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 30 dag ryżu  
  • 2 małe papryki - czerwona i żółta
  • 2 pomidory
  • 2 cebule
  • pół puszki ananasa
  • pół słoiczka kiełków fasoli Mung
  • garść grzybów Mun
  • puszka kukurydzy
  • 15 dag żółtego sera
  • 2 ząbki czosnku, świeży imbir ok 1cm
  • masło
  • przyprawy według uznania: sól, pieprz czarny, pieprz cytrynowy, papryka słodka, chilli, sos sojowy, curry, kurkuma

Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w niewielką kostkę. Zamarynować w 3 łyżkach sosu sojowego,
1 łyżeczce słodkiej papryki, 0.5 łyżeczki chilli, 1 ząbku roztartego czosnku, świeżo startym imbirem odrobiną soli i pieprzu cytrynowego. Tak zamarynowane mięso odstawić na chwilę do lodówki.

Ryż opłukać i ugotować na sypko w wodzie z dodatkiem soli, curry i kurkumy.
Odcedzić, dodać łyżeczkę masła, przemieszać.

Cebulę, paprykę i ananasa pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i również skroić w kostkę. Grzyby Mun zalać ciepłą wodą i moczyć ok 15 min, po czym odsączyć i pokroić w cienkie paski.

Na rozgrzanym maśle podsmażyć mięso do uzyskania złotego koloru. Odstawić. 
Na tej samej patelni podsmażyć w następującej kolejności: cebulę z przeciśniętym przez prasę czosnkiem, paprykę, grzyby Mun. Kiedy warzywa będą lekko miękkie dodać opłukaną z zalewy kukurydzę, kiełki fasoli, ananasa i pomidory. Doprawić do smaku solą, pieprzem, imbirem, papryką. Smażyć wszystko razem ok 5 min, po czym dodać kurczaka i ugotowany ryż.
Wszystko dokładnie wymieszać.

Żaroodporne naczynie natłuść olejem. Przełóż do niego masę ryżową, posyp startym serem.
Zapiekaj ok 20 min w piekarniku nagrzanym do 190 st.


Orientalna zapiekanka gotowa!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz