poniedziałek, 19 maja 2014

Zupa - Krem Z Pieczarek

Aromatyczny krem z pieczarek, gęsty o intensywnym i wyrazistym smaku
Doskonała alternatywa dla tradycyjnej zupy grzybowej...

Składniki:
  • 1 kg pieczarek
  • 4-5 średnich marchwi 
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 3 cebule
  • 5 ziemniaków
  • por - biała część
  • 3 ząbki czosnku
  • pół szklanki śmietany 18%
  • 1 kostka rosołowa
  • natka pietruszki
  • masło
  • przyprawy według uznania: sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, zioła prowansalskie, papryka słodka 

Przygotowanie:
Marchew, pietruszkę, seler, por umyć i skroić na średniej wielkości kawałki, zalać 1,5l zimnej wody dodać ząbek czosnku, liście laurowe, ziele angielskie oraz łyżkę masła (najlepiej klarowane) -
gotować ok 15 min.

W głębokiej patelni rozgrzać masło, podsmażyć pokrojone w kostkę pieczarki, posiekaną cebulę i przeciśnięty przez prasę czosnek. Smażyć mieszając do momentu, aż pieczarki zmiękną a wszystkie płyny odparują. Doprawić solą, pieprzem i ziołami.
Odłożyć część podsmażonych pieczarek do dekoracji.

Podsmażone pieczarki przełożyć do gotujących się warzyw dodać ziemniaki, kostkę rosołową i gotować na małym ogniu ok 15-20 min. Gdy wszystkie warzywa będą już miękki wyjąć z zupy ziele angielskie i liście laurowe, po czym zmiksować zupę blenderem na gładki krem.
Dodać śmietanę, natkę pietruszki, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Do dekoracji użyć pozostałe pieczarki, według uznania śmietany i świeżo skrojonej natki pietruszki.

Krem z pieczarek gotowy!


P.S. Być może krem nie zachwyca swoimi kolorami, ale w końcu to smak jest najważniejszy;)





 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz