Chrupiące i lekko pikantne kotleciki z kalafiora to idealny pomysł na letni obiad...
Składniki:
- kalafior ok 2kg
- 2 cebule
- świeży imbir ok 3cm
- natka pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 10 dag kaszy mannej
- 5 dag bułki tartej
- skórka otarta z małej cytryny
- przyprawy według uznania: sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, kmin, majeranek, chilli
Przygotowanie:
Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować w lekko osolonej wodzie. Ostudzonego kalafiora przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody.
Drobno posiekaną cebulkę podsmażyć na złoty kolor wraz z przeciśniętym przez prasę czosnkiem - dodać do kalafiora. Imbir i skórkę z cytryny zetrzeć, natkę pietruszki posiekać i połączyć z masą. Dodać pozostałe sypie składniki (kasze manne i bułkę tartą) oraz przyprawy i całość wymieszać na jednolitą masę. Formować małe kotleciki ewentualnie obtoczyć w bułce tartej i smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczy z obu stron na złoty kolor.
Podawać z ulubionym sosem.
Kalafiorowe kotleciki gotowe!
Drobno posiekaną cebulkę podsmażyć na złoty kolor wraz z przeciśniętym przez prasę czosnkiem - dodać do kalafiora. Imbir i skórkę z cytryny zetrzeć, natkę pietruszki posiekać i połączyć z masą. Dodać pozostałe sypie składniki (kasze manne i bułkę tartą) oraz przyprawy i całość wymieszać na jednolitą masę. Formować małe kotleciki ewentualnie obtoczyć w bułce tartej i smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczy z obu stron na złoty kolor.
Podawać z ulubionym sosem.
Kalafiorowe kotleciki gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz