poniedziałek, 14 lipca 2014

Kotleciki Z Kalafiora

Chrupiące i lekko pikantne kotleciki z kalafiora to idealny pomysł na letni obiad...

Składniki:
  • kalafior ok 2kg
  • 2 cebule
  • świeży imbir ok 3cm
  • natka pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 dag kaszy mannej
  • 5 dag bułki tartej
  • skórka otarta z małej cytryny
  • przyprawy według uznania: sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, kmin, majeranek, chilli

Przygotowanie:

Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować w lekko osolonej wodzie. Ostudzonego kalafiora przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody.

Drobno posiekaną cebulkę podsmażyć na złoty kolor wraz z przeciśniętym przez prasę czosnkiem - dodać do kalafiora. Imbir i skórkę z cytryny zetrzeć, natkę pietruszki posiekać i połączyć z masą. Dodać pozostałe sypie składniki (kasze manne i bułkę tartą) oraz przyprawy i całość wymieszać na jednolitą masę. Formować małe kotleciki ewentualnie obtoczyć w bułce tartej i smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczy z obu stron na złoty kolor.

Podawać z ulubionym sosem.

Kalafiorowe kotleciki gotowe!

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz