wtorek, 8 lipca 2014

Kurczak Z Warzywami W Sosie Słodko - Kwaśnym

Uwielbiam słodko kwaśne połączenie w tego typu daniach z własnym domowym sosem

Lekko słodkie, ale i też dość ostre, bo dobrze doprawione...
 

Składniki:
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 2-3 cukinie
  • 2 cebule
  • 3 duże marchewki
  • 3 łyżki ketchupu
  • przyprawy według uznania: sól, pieprz cytrynowy, chilli, przyprawa do kurczaka
Sos Słodko - Kwaśny
  • 250 ml wody
  • 50 ml octu winnego
  • 5-6 łyżek ketchupu 
  • 1 cm startego świeżego imbiru
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżka mąki
  • przyprawy według uznania: sól, pieprz, zioła 

Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, chilli, przyprawą do kurczaka i ketchupem. Odstawić na 30 min do lodówki.

Cebulę oraz paprykę pokroić w kostkę. Cukinie w półtalarki a marchewkę zetrzeć na dużych oczkach tarki. Mięso wraz z cebulą podsmażyć na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru.
Przełożyć do większego garnka. Na tej samej patelni podsmażać następująco marchew, paprykę oraz cukinię. Gdy warzywa będą miękkie połączyć je z mięsem. Całość wymieszać. Wszystkie składniki na sos dokładnie połączyć i wymieszać następnie dodać do gotujących się warzyw z mięsem. Całość gotować na małym ogniu do momentu aż sos zgęstnieje. W międzyczasie doprawić do smaku solą, pieprzem i chilli.

Danie można podać z chińskim makaronem, ja tym razem zdecydowała się na ryż.

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym gotowy!






 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz