Uwielbiam słodko kwaśne połączenie w tego typu daniach z własnym domowym sosem
Lekko słodkie, ale i też dość ostre, bo dobrze doprawione...
Lekko słodkie, ale i też dość ostre, bo dobrze doprawione...
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 2-3 cukinie
- 2 cebule
- 3 duże marchewki
- 3 łyżki ketchupu
- przyprawy według uznania: sól, pieprz cytrynowy, chilli, przyprawa do kurczaka
- 250 ml wody
- 50 ml octu winnego
- 5-6 łyżek ketchupu
- 1 cm startego świeżego imbiru
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżka mąki
- przyprawy według uznania: sól, pieprz, zioła
Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, chilli, przyprawą do kurczaka i ketchupem. Odstawić na 30 min do lodówki.
Cebulę oraz paprykę pokroić w kostkę. Cukinie w półtalarki a marchewkę zetrzeć na dużych oczkach tarki. Mięso wraz z cebulą podsmażyć na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru.
Przełożyć do większego garnka. Na tej samej patelni podsmażać następująco marchew, paprykę oraz cukinię. Gdy warzywa będą miękkie połączyć je z mięsem. Całość wymieszać. Wszystkie składniki na sos dokładnie połączyć i wymieszać następnie dodać do gotujących się warzyw z mięsem. Całość gotować na małym ogniu do momentu aż sos zgęstnieje. W międzyczasie doprawić do smaku solą, pieprzem i chilli.
Danie można podać z chińskim makaronem, ja tym razem zdecydowała się na ryż.
Kurczak w sosie słodko - kwaśnym gotowy!
Cebulę oraz paprykę pokroić w kostkę. Cukinie w półtalarki a marchewkę zetrzeć na dużych oczkach tarki. Mięso wraz z cebulą podsmażyć na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru.
Przełożyć do większego garnka. Na tej samej patelni podsmażać następująco marchew, paprykę oraz cukinię. Gdy warzywa będą miękkie połączyć je z mięsem. Całość wymieszać. Wszystkie składniki na sos dokładnie połączyć i wymieszać następnie dodać do gotujących się warzyw z mięsem. Całość gotować na małym ogniu do momentu aż sos zgęstnieje. W międzyczasie doprawić do smaku solą, pieprzem i chilli.
Danie można podać z chińskim makaronem, ja tym razem zdecydowała się na ryż.
Kurczak w sosie słodko - kwaśnym gotowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz