poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Faszerowana Cukinia

Pomysł na kolorowe, lekkie a zarazem sycące danie które pięknie się prezentuje...

Składniki:
  • cukinie podłużne lub okrągłe
  • 0.5 kg piersi z kurczaka
  • 0.5 kg pieczarek
  • 2 papryki kolorowe
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • masło
  • garść żółtego sera
  • przyprawy według uznania: sól, pieprz, chilli, zioła prowansalskie, tymianek, kminek, rozmaryn, oregano
Przygotowanie:

Mięso umyć, pokroić w drobną kostkę. Doprawić solą, pieprzem, chilli, ziołami i podsmażyć na tłuszczu do momentu aż lekko się zarumieni. Zdjąć z patelni i odstawić.

Cebulę, paprykę, pieczarki pokroić w małą kostkę. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i również skroić na mniejsze części. Z okrągłych cukinii odciąć i odłożyć kapelusze a następnie wydrążyć środek. Z podłużnej cukinii odciąć łodygi, przekroić wzdłuż na pół i również wydrążyć środek zostawiając ok 1 cm miąższu przy skórce. Wydrążony ze środka miąższ posiekać.
Cebulę oraz przeciśnięty czosnek zeszklić na maśle, dodać pieczarki. Smażyć do momentu odparowania płynów następnie dodać paprykę, oraz posiekany miąższ z cukinii.
Dusić do miękkości przez kilka minut po czym dodać podsmażone wcześniej mięso, drobno skrojone pomidory oraz przyprawy. Dusić przez kolejne 5 min aż smaki się połączą.

Cukinie doprawić ziołami a następnie nadziać farszem. Wierzch posypać drobno startym żółtym serem. Cukinie wstawić do żaroodpornego naczynia nasmarowanego tłuszczem.
Zapiekać ok 30 min w piekarniku nagrzanym do 190 st.

P.S. Zazwyczaj farszu wychodzi więcej jak potrzeba do nadziania warzyw dlatego resztę możemy zjeść samą bądź z innym dodatkiem.
Faszerowana cukinia gotowa!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz