wtorek, 26 sierpnia 2014

Zupa Ostro - Kwaśna

Eksplozja smaków... Zupa ostro - kwaśna rozgrzeje i zaspokoi apetyt...

Składniki:
  • 1.5 litr bulionu
  • 0,5 kg chudej wieprzowiny
  • 1 opakowanie makaronu ryżowego nitki
  • słoiczek pędów bambusa
  • słoiczek kiełków fasoli
  • garść grzybów Mun
  • 3 duże marchewki
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • olej ryżowy
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • przyprawy według uznania: sól, pieprz cytrynowy, chilli, kolendra, ocet jabłkowy, sos sojowy - jasny ciemny, świeży imbir ok 1cm
Marynata:
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki octu winnego z czerwonego wina
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżki sosu rybnego
  • 0.5 cm świeżego imbiru 
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 papryczka chilli, świeża kolendra, szczypta soli, szczypta cukru
 
Przygotowanie:

Wszystkie składniki marynaty połączyć. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paseczki. Połączyć z marynatą i odstawić na 30 min do lodówki.

Cebulę skroić w kostkę a marchew w słupki. Grzyby Mun zalać ciepłą wodą i moczyć ok 15 min,
po czym odsączyć i pokroić również w paseczki. Na rozgrzanym oleju ryżowym podsmażyć mięso do uzyskania złotego koloru. Przełożyć do dużego garnka. Na patelnię ponownie wlać niewielką ilość oleju i podsmażyć cebulę z przeciśniętym przez prasę czosnkiem. Następnie dodać marchew oraz grzyby Mun. Kiedy warzywa będą miękkie dodać wypłukane z zalewy pędy bambusa, kiełki fasoli oraz drobno skrojony świeży imbir. Smażyć wszystko razem ok 5 min, po czym przełożyć do mięsa. Warzywa i wieprzowinę zalać bulionem. Zupę gotować na małym ogniu ok 15-20 min.
W międzyczasie doprawić chilli, pieprzem cytrynowy, octem, sosem sojowym oraz cukrem pudrem. 
Pod koniec gotowania wlać roztrzepane jajko energicznie mieszając tak aby z jajka na powierzchni zupy powstały drobne "nitki". Jeżeli zupa jest za mało kwaśna lub pikantna należy dodać soku z cytrynu lub chilli.

Ostatnim etapem jest przygotowanie makaronu zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
Ugotowany i odcedzony makaron dodać do zupy. Zupę podawać gorącą posypaną świeżą kolendrą.

Zupa ostro-kwaśna gotowa!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz