Pożywna, gęsta i sycąca kombinacja smaków...
Składniki:
- 0.5 kg mięsa - jagnięcina, baranina ew. wołowina
- 2 papryki - czerwona i żółta
- 2 cebule
- 1 - 2 cukinie
- 1 bakłażan
- 3 pomidory
- 3 ziemniaki
- przecier pomidorowy
- garść świeżej kolendry i mięty
- olej
- przyprawy według uznania: sól, pieprz, chilli, cynamon, curry, szafran, kmin
Przygotowanie:
Mięso umyć, pokroić w średniej wielkości paski. Doprawić pieprzem, chilli, kminem i podsmażyć na tłuszczu do momentu aż lekko się zarumieni. Podsmażone mięso przełożyć do większego garnka.
Cebulę i ziemniaki pokroić w dużą kostkę, paprykę pokroić w paski. Bakłażana i cukinię skroić w ćwiartki. Cebulę zeszklić na maśle, dodać paprykę, cukinię i bakłażana. Warzywa podsmażać ok 5 min po czym przełożyć do garnka z mięsem, zalać ok 2 litrami wody.
Ziemniaki oraz sparzone, obrane ze skórki i skrojone na mniejsze części pomidory dodać do kociołka. Doprawić do smaku, dodać kolendrę, miętę oraz przecier pomidorowy.
Całość gotować na małym ogniu ok 30 min.
Cebulę i ziemniaki pokroić w dużą kostkę, paprykę pokroić w paski. Bakłażana i cukinię skroić w ćwiartki. Cebulę zeszklić na maśle, dodać paprykę, cukinię i bakłażana. Warzywa podsmażać ok 5 min po czym przełożyć do garnka z mięsem, zalać ok 2 litrami wody.
Ziemniaki oraz sparzone, obrane ze skórki i skrojone na mniejsze części pomidory dodać do kociołka. Doprawić do smaku, dodać kolendrę, miętę oraz przecier pomidorowy.
Całość gotować na małym ogniu ok 30 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz