piątek, 8 sierpnia 2014

Shorba - Arabski Kociołek

Pożywna, gęsta i sycąca kombinacja smaków...

Składniki:
  • 0.5 kg mięsa - jagnięcina, baranina ew. wołowina
  • 2 papryki - czerwona i żółta
  • 2 cebule
  • 1 - 2 cukinie
  • 1 bakłażan
  • 3 pomidory
  • 3 ziemniaki
  • przecier pomidorowy
  • garść świeżej kolendry i mięty
  • olej
  • przyprawy według uznania: sól, pieprz, chilli, cynamon, curry, szafran, kmin
Przygotowanie:
Mięso umyć, pokroić w średniej wielkości paski. Doprawić pieprzem, chilli, kminem i podsmażyć na tłuszczu do momentu aż lekko się zarumieni. Podsmażone mięso przełożyć do większego garnka.

Cebulę i ziemniaki pokroić w dużą kostkę, paprykę pokroić w paski. Bakłażana i cukinię skroić w ćwiartki. Cebulę zeszklić na maśle, dodać paprykę, cukinię i bakłażana. Warzywa podsmażać ok 5 min po czym przełożyć do garnka z mięsem, zalać ok 2 litrami wody.

Ziemniaki oraz sparzone, obrane ze skórki i skrojone na mniejsze części pomidory dodać do kociołka. Doprawić do smaku, dodać kolendrę, miętę oraz przecier pomidorowy. 
Całość gotować na małym ogniu ok 30 min. 
Arabski kociołek gotowy!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz