Truskawkowe szaleństwo trwa:)
Składniki:
- 0,5 kg truskawek
- 1 kg ziemniaków - po obraniu
- 15 dag mąki pszennej
- 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- szczypta cukru
- szczypta soli
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie - najlepsze są ziemniaki z dnia poprzedniego.
Truskawki umyć i obrać ze szypułek. Posypać cukrem i odstawić na czas wyrabiania masy.
Ziemniaki przecisnąć przez praskę, wbić jajko, dodać dwa rodzaje mąki, szczyptę cukru i soli. Zagnieść ciasto, wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i wyrobić całymi dłońmi - może się okazać, że trzeba będzie dodać więcej mąki, wszystko zależy od rodzaju ziemniaka. Sekretem dobrego ciasta jest jego krótkie wyrabianie. Im dłużej je wyrabiamy tym ziemniak potrzebuje więcej mąki a po ugotowaniu zamiast knedli mamy kamienie.
Masę podzielić na dwie części i uformować na kształt wałka. Odcinać niewielkie kawałki ciasta i rozgniatać w dłoni na placuszki. Na środku umieszczać w miarę małą truskawkę, brzegi dokładnie zlepić i uformować zgrabną kuleczkę - i tak do wyczerpania wszystkich składników.
Gotowe knedle wkładać do osolonej wrzącej wody. Po wypłynięciu gotować jeszcze ok 2 min. Podawać z ulubionym sosem.
U mnie w wersji lekko podsmażanej na maśle z odrobiną brązowego cukru, sosem truskawkowym i rozpuszczoną gorzką czekoladą.
Knedle gotowe!
Truskawki umyć i obrać ze szypułek. Posypać cukrem i odstawić na czas wyrabiania masy.
Ziemniaki przecisnąć przez praskę, wbić jajko, dodać dwa rodzaje mąki, szczyptę cukru i soli. Zagnieść ciasto, wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i wyrobić całymi dłońmi - może się okazać, że trzeba będzie dodać więcej mąki, wszystko zależy od rodzaju ziemniaka. Sekretem dobrego ciasta jest jego krótkie wyrabianie. Im dłużej je wyrabiamy tym ziemniak potrzebuje więcej mąki a po ugotowaniu zamiast knedli mamy kamienie.
Masę podzielić na dwie części i uformować na kształt wałka. Odcinać niewielkie kawałki ciasta i rozgniatać w dłoni na placuszki. Na środku umieszczać w miarę małą truskawkę, brzegi dokładnie zlepić i uformować zgrabną kuleczkę - i tak do wyczerpania wszystkich składników.
Gotowe knedle wkładać do osolonej wrzącej wody. Po wypłynięciu gotować jeszcze ok 2 min. Podawać z ulubionym sosem.
U mnie w wersji lekko podsmażanej na maśle z odrobiną brązowego cukru, sosem truskawkowym i rozpuszczoną gorzką czekoladą.
Knedle gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz