sobota, 14 czerwca 2014

Spaghetti Z Klopsikami

Klopsiki w aromatycznym sosie, które nie wymagają dużego nakładu pracy
Ciekawa alternatywa do tradycyjnego spaghetti bolongnese... 
 
Składniki na klopsiki:
  • 0,5 kg mięsa np. łopatki
  • 8 pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 jajo
  • 2 łyżki bułki tartej
  • przyprawy według uznania: sól, pieprz, chilli, zioła prowansalskie, bazylia, oregano
Składniki na sos:
  • 0,5 kg pieczarek
  • 2 puszki pomidorów bez skórki (800ml)
  • 2 cebule
  • przecier pomidorowy
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy według uznania: sól, pieprz, chilli, zioła prowansalskie, bazylia, oregano
Dodatkowo:
  • opakowanie makaronu spaghetti
  • do posypania ser żółty i natka pietruszki
Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć i zmielić. Doprawić solą, pieprzem, ziołami i chilli. Dodać bardzo drobno skrojone pieczarki, cebulę, bułkę tartą następnie wbić jajko. Wyrobić masę, mokrymi dłońmi uformować równej wielkości małe pulpety. Obtoczyć w bułce tartej i równomiernie obsmażyć na rozgrzanym oleju. Odłożyć w ciepłe miejsce.

W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane papryczki chilli i pieczarki skrojone na większą kostkę. Smażyć mieszając do momentu aż woda z pieczarek odparuje. Dodać pomidory wraz z sokiem oraz przecier pomidorowy. Doprawić do smaku solą pieprzem i ziołami. Klopsiki połączyć z sosem.
Całość gotować na małym ogniu przez ok 10 min.

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.

Makaron wyłożyć na talerz a następnie nałożyć na niego kulki mięsne z sosem.
Całość posypać startym serem i udekorować świeżą natką pietruszki lub bazylią.


Spaghetti z kuleczkami gotowe!


























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz