Klopsiki w aromatycznym sosie, które nie wymagają dużego nakładu pracy
Ciekawa alternatywa do tradycyjnego spaghetti bolongnese...
Składniki na klopsiki:
- 0,5 kg mięsa np. łopatki
- 8 pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 jajo
- 2 łyżki bułki tartej
- przyprawy według uznania: sól, pieprz, chilli, zioła prowansalskie, bazylia, oregano
- 0,5 kg pieczarek
- 2 puszki pomidorów bez skórki (800ml)
- 2 cebule
- przecier pomidorowy
- 3 ząbki czosnku
- przyprawy według uznania: sól, pieprz, chilli, zioła prowansalskie, bazylia, oregano
Dodatkowo:
- opakowanie makaronu spaghetti
- do posypania ser żółty i natka pietruszki
Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć i zmielić. Doprawić solą, pieprzem, ziołami i chilli. Dodać bardzo drobno skrojone pieczarki, cebulę, bułkę tartą następnie wbić jajko. Wyrobić masę, mokrymi dłońmi uformować równej wielkości małe pulpety. Obtoczyć w bułce tartej i równomiernie obsmażyć na rozgrzanym oleju. Odłożyć w ciepłe miejsce.
W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane papryczki chilli i pieczarki skrojone na większą kostkę. Smażyć mieszając do momentu aż woda z pieczarek odparuje. Dodać pomidory wraz z sokiem oraz przecier pomidorowy. Doprawić do smaku solą pieprzem i ziołami. Klopsiki połączyć z sosem.
Całość gotować na małym ogniu przez ok 10 min.
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.
Makaron wyłożyć na talerz a następnie nałożyć na niego kulki mięsne z sosem.
Całość posypać startym serem i udekorować świeżą natką pietruszki lub bazylią.
Spaghetti z kuleczkami gotowe!
W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane papryczki chilli i pieczarki skrojone na większą kostkę. Smażyć mieszając do momentu aż woda z pieczarek odparuje. Dodać pomidory wraz z sokiem oraz przecier pomidorowy. Doprawić do smaku solą pieprzem i ziołami. Klopsiki połączyć z sosem.
Całość gotować na małym ogniu przez ok 10 min.
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.
Makaron wyłożyć na talerz a następnie nałożyć na niego kulki mięsne z sosem.
Całość posypać startym serem i udekorować świeżą natką pietruszki lub bazylią.
Spaghetti z kuleczkami gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz