poniedziałek, 30 czerwca 2014

Zupa Chińska

Bardzo popularna zupka chińska - prosta w wykonaniu i wyjątkowo aromatyczna...

Składniki:
  • 3 litry wywaru drobiowego lub warzywnego
  • podwójna pierś z kurczaka
  • opakowanie makaronu Mie
  • opakowanie warzyw chińskich
  • 1 papryka czerwona
  • słoiczek kiełków fasoli
  • garść grzybów Mun
  • 3 ząbki czosnku
  • 3  łyżki sosu sojowy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • olej ryżowy
  • przyprawy według uznania: sól, pieprz cytrynowy, chilli, imbir, przyprawa do potraw chińskich
Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić na średniej wielkości paski. Doprawić solą, pieprzem, chilli, przyprawą do potraw chińskich, imbirem i 1 łyżką sosu sojowego. Odstawić na 30 min do lodówki.

Paprykę pokroić w paseczki. Grzyby Mun zalać ciepłą wodą i moczyć ok 15 min, po czym odsączyć i pokroić również w paseczki.

Mięso podsmażyć na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru. Dodać lekko już odmrożone warzywa chińskie. Kiedy warzywa będą miękkie dodać wypłukane z zalewy kiełki fasoli, grzyby Mun, paprykę oraz przeciśnięty przez prasę czosnek. Smażyć wszystko razem ok 5 min, po czym przełożyć do dużego garnka i zalać bulionem. Doprawić sosem sojowym, octem balsamicznym, solą, pieprzem, chilli. Całość gotować kilka minut, aby smaki mogły się połączyć.

Ostatnim etapem jest przygotowanie makaronu zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
Ugotowany i odcedzony makaron dodać do zupy i mieszać jeszcze przez chwilę.

Zupa chińska gotowa!


























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz