wtorek, 10 czerwca 2014

Pizza Capricciosa

Jak sama nazwa wskazuje pizza jest kapryśna i nie ma na stałe określonych składników

Dlatego za każdym razem możemy dodać do niej inne produkty...

Składniki na ciasto:
  • 15 g świeżych drożdży
  • 25 dag mąki
  • 125 ml ciepłej wody
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • 1 łyżeczka oleju
Składniki na sos:
  • puszka pomidorów bez skórki
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta cukru
  • przyprawy: pieprz, bazylia, oregano
Dodatki:
  • 2 kulki mozzareli
  • kilka pieczarek
  • kilka plasterków szynki

Przygotowanie:

W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże i cukier, odstawić na 10-15 min do momentu aż na powierzchni utworzy się piana.

Mąkę wsypać do dużej miski, dodać szczyptę soli i zrobić dołek w który wlać rozczyn z drożdży, z boku wlać łyżeczkę oleju i drewnianą łyżką wymieszać składniki aż zniknie prawie cała sypka mąką. Następnie za pomocą rąk wyrobić bardzo delikatnie ciasto. Gotowe ciasto powinno być gładkie i sprężyste, nie powinno kleić się do rąk. Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok 1,5 h. Podczas wyrastania ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
Po wyrośnięciu ciasta ugniatać je ponowienie przez minutę na lekko oprószonej mąką stolnicy.
Ciasto podzielić na dwa kawałki, nadać odpowiedni kształt, rozwałkować i pozostawić na blaszce
ok 10 min. Po tym czasie układać dodatki. 

Wszystkie składniki sosu zblędować i doprawić do smaku. Dodatki pokroić na mniejsze kawałki. Nakładać w następującej kolejności: 3 łyżki sosu pomidorowego, 1/2 pokrojonej w kawałki mozzarelli, rozłożyć kawałki szynki i pieczarki, na wierzch dodać resztę mozzarelli, posypać bazylią i oregano. Pizza powinna się piec w nagrzanym piekarniku do 250 st. przez ok 10- 12 min.  

Z powyższego przepisu na ciasto wychodzą dwie pizze o średnicy ok 25 cm.

Pizza gotowa!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz