Truskawkowy deser podany na ciepło - z wierzchu chrupiący a w środku nadal płynny
Rewelacyjnie pyszny, wyjątkowo szybki i prosty...
Składniki:
- 0,5 kg truskawek
- 7 żółtek
- 5 łyżek brązowego cukru
- 3-4 kropelki olejku waniliowego
- szczypta soli
Przygotowanie:
Truskawki umyć i obrać ze szypułek. Pokroić na mniejsze kawałki. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego.
Żółtka wraz z cukrem, szczyptą soli i olejkiem utrzeć na gładką masę - do momentu aż zrobi się puszysta, zmieni kolor na jaśniejszy a cukier przestanie zgrzytać.
Gotowym koglem moglem polać truskawki i zapiekać w rozgrzanym piekarniku do 185 st. przez ok 15 min. Deser z wierzchu musi się ściąć i ładnie zarumienić na złoto miodowy kolor natomiast w środku powinna być nadal konsystencja kremowo - płynna.
Ciepły posypać cukrem pudrem:)
Truskawki zapiekane pod koglem - moglem gotowe!
Żółtka wraz z cukrem, szczyptą soli i olejkiem utrzeć na gładką masę - do momentu aż zrobi się puszysta, zmieni kolor na jaśniejszy a cukier przestanie zgrzytać.
Gotowym koglem moglem polać truskawki i zapiekać w rozgrzanym piekarniku do 185 st. przez ok 15 min. Deser z wierzchu musi się ściąć i ładnie zarumienić na złoto miodowy kolor natomiast w środku powinna być nadal konsystencja kremowo - płynna.
Ciepły posypać cukrem pudrem:)
Truskawki zapiekane pod koglem - moglem gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz