sobota, 14 czerwca 2014

Truskawki Zapiekane W Koglu - Moglu

Truskawkowy deser podany na ciepło - z wierzchu chrupiący a w środku nadal płynny
 
Rewelacyjnie pyszny, wyjątkowo szybki i prosty...


Składniki:
  • 0,5 kg truskawek
  • 7 żółtek
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • 3-4 kropelki olejku waniliowego
  • szczypta soli
Przygotowanie:
Truskawki umyć i obrać ze szypułek. Pokroić na mniejsze kawałki. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego.

Żółtka wraz z cukrem, szczyptą soli i olejkiem utrzeć na gładką masę - do momentu aż zrobi się puszysta, zmieni kolor na jaśniejszy a cukier przestanie zgrzytać.

Gotowym koglem moglem polać truskawki i zapiekać w rozgrzanym piekarniku do 185 st. przez ok 15 min. Deser z wierzchu musi się ściąć i ładnie zarumienić na złoto miodowy kolor natomiast w środku powinna być nadal konsystencja kremowo - płynna.

Ciepły posypać cukrem pudrem:)

Truskawki zapiekane pod koglem - moglem gotowe!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz