wtorek, 24 czerwca 2014

Roladki Naleśnikowe

Sycące o wyrazistym smaku roladki naleśnikowe z mięsnym farszem
Bardzo szybkie i proste w przygotowaniu...
Składniki na ciasto:
  • 800 ml mleka
  • 4 jajka całe
  • 2,5 szklanki mąki
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Składniki na farsz:
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 2 woreczki ryżu - 200g
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • przyprawy według uznania: sól, pieprz, słodka papryka
Składniki na sos:
  • 40 dag pieczarek
  • 2 puszki pomidorów w zalewie
  • cebula
  • przyprawy według uznania: sól, pieprz, słodka papryka, bazylia, oregano
Przygotowanie:
 
Wszystkie składniki ciasta na naleśniki zmiksować. Ciasto odstawić na czas przygotowania farszu.
 
Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. W głębokiej patelni rozgrzać masło, podsmażyć bardzo drobno pokrojoną cebulę. Przełożyć do dużej miski. Na tej samej patelni podsmażyć mięso mielone. Połączyć z podsmażoną cebulą, dodać ugotowany ryż, rozbełtane jajko, przeciśnięty przez prasę czosnek. Doprawić do smaku i dokładnie razem wymieszać. Farsz odstawić na czas przygotowania sosu.

W głębokiej patelni rozgrzać masło, podsmażyć drobno pokrojoną cebulę. Dodać pieczarki skrojone w kostkę, smażyć mieszając do momentu aż woda z pieczarek odparuje. Dodać pomidory wraz z całą zalewą. Jeżeli sos okaże się za rzadki dodać przecier pomidorowy. Doprawić do smaku solą, pieprzem, ziołami. Całość gotować na mały ogniu ok 10 min.

W międzyczasie usmażyć naleśniki, które najlepiej układać na płaskim dużym talerzu jeden na drugim.

Na tak przygotowane naleśniki rozsmarować letni farsz mięsny i zwijać na swój ulubiony sposób. Układać obok siebie w lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Polać sosem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st przez ok 30 min.

Roladki gotowe!

























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz