Sycące o wyrazistym smaku roladki naleśnikowe z mięsnym farszem
Bardzo szybkie i proste w przygotowaniu...
Składniki na ciasto:
- 800 ml mleka
- 4 jajka całe
- 2,5 szklanki mąki
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 2 woreczki ryżu - 200g
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- przyprawy według uznania: sól, pieprz, słodka papryka
- 40 dag pieczarek
- 2 puszki pomidorów w zalewie
- cebula
- przyprawy według uznania: sól, pieprz, słodka papryka, bazylia, oregano
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta na naleśniki zmiksować. Ciasto odstawić na czas przygotowania farszu.
W głębokiej patelni rozgrzać masło, podsmażyć drobno pokrojoną cebulę. Dodać pieczarki skrojone w kostkę, smażyć mieszając do momentu aż woda z pieczarek odparuje. Dodać pomidory wraz z całą zalewą. Jeżeli sos okaże się za rzadki dodać przecier pomidorowy. Doprawić do smaku solą, pieprzem, ziołami. Całość gotować na mały ogniu ok 10 min.
W międzyczasie usmażyć naleśniki, które najlepiej układać na płaskim dużym talerzu jeden na drugim.
Na tak przygotowane naleśniki rozsmarować letni farsz mięsny i zwijać na swój ulubiony sposób. Układać obok siebie w lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Polać sosem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st przez ok 30 min.
Roladki gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz