wtorek, 29 kwietnia 2014

Pieczona Karkówka

Pyszna soczysta i pachnąca pieczeń
Świetny pomysł na domową wędlinę bądź główne danie...
Składniki:
  • 1,5 kg karkówki
  • 5  ząbków czosnku
  • 5 łyżek oleju
  • przyprawy według uznania: sól, pieprz, słodka papryka, majeranek, tymianek,
         zioła prowansalskie, cząber, 4 listki laurowe, 2 ziarnka jałowca
Przygotowanie:

Mięso dokładnie umyć i osuszyć.

W moździerzu utrzeć majeranek, tymianek, zioła, cząber, jałowiec. Dodać 2 ząbki rozgniecionego czosnku oraz oliwę, paprykę i pieprz. Wszystko dokładnie utrzeć.

Pozostały czosnek wcisnąć do środka mięsa. Karkówkę można obwiązać dość ciasno sznurkiem dla dobrego uformowania kształtu. Przygotowaną pastą natrzeć mięso, dodać listki laurowe i tak przygotowane mięso włożyć do lodówki na minimum 24h.

Na godzinę przed pieczeniem mięso oprószyć solą.

Karkówkę piec w nagrzanym piekarniku do 200 st w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem
ok 1,5h. Podlewać powstałym sosem. Ostatnie 20 min piec mięso już bez przykrycia.

Podawać w ulubiony sposób, na ciepło bądź w wersji do kanapek.

Karkówka gotowa!

























 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz