poniedziałek, 24 lutego 2014

Rolada Serowa Z Kurczakiem I Pieczarkami

Bardzo łatwy przepis na roladę serową z kurczakiem i pieczarkami
 
Świetnie smakuje na ciepło, natomiast na zimno stanowi pyszną przekąskę na kolacje
 
Zachęcam spróbować, bo warto...
 
 
Składniki:
  • 5 jajek
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 duża podwójna pierś z kurczaka
  • 40 dag żółtego sera
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 cebule
  • masło
  • przyprawy według uznania: sól, pieprz, papryka czerwona, zioła prowansalskie, czosnek
Przygotowanie:
Białka ubić mikserem, dodać żółtka, ubijać do momentu uzyskania puszystej masy. Dodać majonez i żółty ser starty na większych oczkach. Wszystko dokładnie wymieszkać. Masę wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Papier warto również przesmarować odrobiną masła, aby masa nie przywarła do papieru podczas pieczenia. Piec w temperaturze 180st. przez ok 15-18min do lekkiego zarumienienia. 
W międzyczasie podsmażyć na maśle cebulę i bardzo drobno skrojone pieczarki, dodać przeciśnięty przez prasę czosnek i zioła według uznania.  
Fileta umyć, rozbić na kotlety i doprawić do smaku. Na letnie ciasto serowe układać rozbitą pierś z kurczaka i farsz zostawiając z obu stron ok 3 cm marginesy tak, aby rolada łatwiej się zawijała.
Całość zawinąć formując w miarę ściśle roladę - dla ułatwienia można pomóc sobie papierem do pieczenia. Zawiniętą roladę piec ponownie w temperaturze 180st. przez ok 30min.
Ważne, aby zawinięcie rolady było od dołu.
Podawać można na ciepło jak i również po przestygnięciu z ulubionym sosem.

Rolada serowa gotowa!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz