czwartek, 6 marca 2014

Muffiny O Smaku Pizzy

 Muffiny stanowią idealną alternatywę dla kanapek, świetnie smakują na zimo
podczas drugiego śniadania. Przepis wart polecenia... 
Składniki:
  • 200 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1/2 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 15 dag sera żółtego
  • 10 dag szynki lub salami
  • 1 papryka czerwona
  • 1 mała czerwona cebula
  • 5 pomidorków koktajlowych

Przygotowanie:
W misce wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy.

Osobno ubić najpierw białka, dodać żółta, olej oraz mleko. Ubijać do uzyskania puszystej masy. Mokre składniki dodać do suchych i delikatnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.

Ser zetrzeć na tarce na małych oczkach. 2/3 dodać do ciasta wraz z drobno pokrojoną cebulą, papryką i wędliną. Wymieszać i nakładać do foremek na ok 13-14 muffinów.

Pomidorki kroimy na małe kawałki i układamy na wierzch muffinów, dodatkowo możemy wierzch ozdobić drobnymi kawałkami papryki, wędliny lub natki pietruszki, aby muffiny były bardziej kolorowe. Na koniec posypać wierzch pozostałym serem.

Rozgrzać piekarnik do 180 st. i piec ok 25 min. Upieczone muffiny wyjąć i wystudzić.

Muffiny gotowe!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz