Kurczak po chińsku z makaronem Mie czyli powiem orientu na talerzu.
Proste i pyszne, a jak pachnie...
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- 250g makaronu Mie
- 2 papryki czerwone
- 1 papryka żółta
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 3 duże marchewki
- słoiczek pędów bambusa
- słoiczek kiełków fasoli
- garść grzybów Mun
- przecier pomidorowy
- 3 łyżki sosu sojowy,
- 2 łyżki octu winnego
- przyprawy według uznania: sól, pieprz, papryka chilli, zioła prowansalskie, świeży imbir
Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. Doprawić solą, pieprzem, ziołami, świeżo startym imbirem i 1 łyżką sosu sojowego. Odstawić na 30 min do lodówki.
Cebulę, marchew i paprykę pokroić w paseczki. Grzyby Mun zalać ciepłą wodą i moczyć ok 15 min, po czym odsączyć i pokroić również w paseczki.
Mięso obtoczyć w mące i na rozgrzanym oleju podsmażyć do uzyskania złotego koloru. Odstawić.
Podsmażyć w następującej kolejności: cebulę z przeciśniętym przez prasę czosnkiem, marchewkę i paprykę. Kiedy warzywa będą miękkie dodać wypłukane z zalewy pędy bambusa, kiełki fasoli i grzyby Mun. Smażyć wszystko razem ok 5 min, po czym dodać kurczaka, podlać szklanką wody doprawić do smaku przyprawami, świeżym imbirem, sosem sojowym i octem winnym. Na koniec zagęścić przecierem pomidorowym. Dusić wszystko kilka minut, aby smaki mogły się połączyć.
Ostatnim etapem jest przygotowanie makaronu zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
Ugotowany i odcedzony makaron dodać do sosu i mieszać jeszcze przez chwilę.
Kurczaka możemy podawać z innym makaronem bądź ryżem, kto co lubi najbardziej.
Orientalny kurczak gotowy!
Cebulę, marchew i paprykę pokroić w paseczki. Grzyby Mun zalać ciepłą wodą i moczyć ok 15 min, po czym odsączyć i pokroić również w paseczki.
Mięso obtoczyć w mące i na rozgrzanym oleju podsmażyć do uzyskania złotego koloru. Odstawić.
Podsmażyć w następującej kolejności: cebulę z przeciśniętym przez prasę czosnkiem, marchewkę i paprykę. Kiedy warzywa będą miękkie dodać wypłukane z zalewy pędy bambusa, kiełki fasoli i grzyby Mun. Smażyć wszystko razem ok 5 min, po czym dodać kurczaka, podlać szklanką wody doprawić do smaku przyprawami, świeżym imbirem, sosem sojowym i octem winnym. Na koniec zagęścić przecierem pomidorowym. Dusić wszystko kilka minut, aby smaki mogły się połączyć.
Ostatnim etapem jest przygotowanie makaronu zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
Ugotowany i odcedzony makaron dodać do sosu i mieszać jeszcze przez chwilę.
Kurczaka możemy podawać z innym makaronem bądź ryżem, kto co lubi najbardziej.
Orientalny kurczak gotowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz