Pomysł na kolorowe, lekkie a zarazem sycące danie które pięknie się prezentuje...
Składniki:
- cukinie podłużne lub okrągłe
- 0.5 kg piersi z kurczaka
- 0.5 kg pieczarek
- 2 papryki kolorowe
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- masło
- garść żółtego sera
- przyprawy według uznania: sól, pieprz, chilli, zioła prowansalskie, tymianek, kminek, rozmaryn, oregano
Mięso umyć, pokroić w drobną kostkę. Doprawić solą, pieprzem, chilli, ziołami i podsmażyć na tłuszczu do momentu aż lekko się zarumieni. Zdjąć z patelni i odstawić.
Cebulę, paprykę, pieczarki pokroić w małą kostkę. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i również skroić na mniejsze części. Z okrągłych cukinii odciąć i odłożyć kapelusze a następnie wydrążyć środek. Z podłużnej cukinii odciąć łodygi, przekroić wzdłuż na pół i również wydrążyć środek zostawiając ok 1 cm miąższu przy skórce. Wydrążony ze środka miąższ posiekać.
Cebulę oraz przeciśnięty czosnek zeszklić na maśle, dodać pieczarki. Smażyć do momentu odparowania płynów następnie dodać paprykę, oraz posiekany miąższ z cukinii.
Dusić do miękkości przez kilka minut po czym dodać podsmażone wcześniej mięso, drobno skrojone pomidory oraz przyprawy. Dusić przez kolejne 5 min aż smaki się połączą.
Cukinie doprawić ziołami a następnie nadziać farszem. Wierzch posypać drobno startym żółtym serem. Cukinie wstawić do żaroodpornego naczynia nasmarowanego tłuszczem.
Zapiekać ok 30 min w piekarniku nagrzanym do 190 st.
P.S. Zazwyczaj farszu wychodzi więcej jak potrzeba do nadziania warzyw dlatego resztę możemy zjeść samą bądź z innym dodatkiem.
Cebulę, paprykę, pieczarki pokroić w małą kostkę. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i również skroić na mniejsze części. Z okrągłych cukinii odciąć i odłożyć kapelusze a następnie wydrążyć środek. Z podłużnej cukinii odciąć łodygi, przekroić wzdłuż na pół i również wydrążyć środek zostawiając ok 1 cm miąższu przy skórce. Wydrążony ze środka miąższ posiekać.
Cebulę oraz przeciśnięty czosnek zeszklić na maśle, dodać pieczarki. Smażyć do momentu odparowania płynów następnie dodać paprykę, oraz posiekany miąższ z cukinii.
Dusić do miękkości przez kilka minut po czym dodać podsmażone wcześniej mięso, drobno skrojone pomidory oraz przyprawy. Dusić przez kolejne 5 min aż smaki się połączą.
Cukinie doprawić ziołami a następnie nadziać farszem. Wierzch posypać drobno startym żółtym serem. Cukinie wstawić do żaroodpornego naczynia nasmarowanego tłuszczem.
Zapiekać ok 30 min w piekarniku nagrzanym do 190 st.
P.S. Zazwyczaj farszu wychodzi więcej jak potrzeba do nadziania warzyw dlatego resztę możemy zjeść samą bądź z innym dodatkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz