Eksperyment, który okazał się strzałem w dziesiątkę...
Składniki:
- 0.5 kg piersi z kurczaka
- 30 dag fasolki szparagowej
- 1 jajko
- 3 ząbki czosnku
- świeży imbir ok 1 cm
- 2 łyżki sosu sojowego
- garść świeżej kolendry ew. suszonej
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3-4 łyżki mąki pszennej
- olej ryżowy
- przyprawy według uznania: chilli, kardamon, pieprz cytrynowy, sól
Fasolkę szparagową umyć, odciąć końce, pokroić w drobne krążki ok 3-4 mm i podgotować we wrzącej wodzie do momentu aż zmięknie. Mięso umyć, osuszyć - zmielić lub bardzo drobno posiekać. Przełożyć do miski dodać przeciśnięty przez prasę czosnek, starty imbir, jajko, sos sojowy, sok z cytryny, przyprawy, mąkę. Mokrą dłonią dokładnie wyrobić masę. Pod koniec dodać fasolkę szparagową i delikatnie wymieszać całość. Z masy formować małe kotleciki, obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Podawać z ulubionym sosem. U mnie sos słodko - pikantny.
Orientalne kotleciki gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz