Dzięki temu daniu poczujemy klimat Dalekiego Wschodu
który pachnie imbirem, chilli i sosem sojowym...
Składniki:
- 0,5 kg chudego schabu bez kości
- 250g makaronu Mie
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 papryka zielona
- 3-4 cebule - szalotka
- 3 duże marchewki
- słoiczek pędów bambusa
- słoiczek kiełków fasoli
- słoiczek mini kolby kukurydzy
- garść grzybów Mun
- 4 ząbki czosnku
- sos sojowy
- olej ryżowy
- przyprawy według uznania: pieprz cytrynowy, chilli, świeży imbir ok 1cm
Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paseczki. Doprawić pieprzem, chilli, świeżo startym imbirem, 2 ząbkami czosnku przeciśniętego przez prasę i ok 4 łyżkami sosu sojowego.
Odstawić na 30 min do lodówki.
Cebulę, marchew i paprykę pokroić w paseczki. Grzyby Mun zalać ciepłą wodą i moczyć ok 15 min, po czym odsączyć i pokroić również w paseczki.
Na rozgrzanym oleju ryżowym podsmażyć mięso do uzyskania złotego koloru. Odstawić.
Na patelnię ponownie wlać niewielką ilość oleju i podsmażyć skrojoną cebulę z 2 ząbkami czosnku przeciśniętego przez prasę. Następnie dodać marchewkę, grzyby Mun i paprykę.
Kiedy warzywa będą miękkie dodać wypłukane z zalewy pędy bambusa, kiełki fasoli i kolby kukurydzy. Smażyć wszystko razem ok 5 min, po czym dodać z powrotem mięso, w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody. Doprawić do smaku przyprawami, świeżym imbirem, sosem sojowym, chilli i pieprzem. Dusić wszystko kilka minut, aby smaki mogły się połączyć.
Ostatnim etapem jest przygotowanie makaronu zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
Ugotowany i odcedzony makaron dodać do sosu i mieszać jeszcze przez chwilę.
Makaron podawać posypany sezamem lub kolendrą/pietruszką.
Danie najlepiej smakuje na ostro:)
Wieprzowina gotowa!
Odstawić na 30 min do lodówki.
Cebulę, marchew i paprykę pokroić w paseczki. Grzyby Mun zalać ciepłą wodą i moczyć ok 15 min, po czym odsączyć i pokroić również w paseczki.
Na rozgrzanym oleju ryżowym podsmażyć mięso do uzyskania złotego koloru. Odstawić.
Na patelnię ponownie wlać niewielką ilość oleju i podsmażyć skrojoną cebulę z 2 ząbkami czosnku przeciśniętego przez prasę. Następnie dodać marchewkę, grzyby Mun i paprykę.
Kiedy warzywa będą miękkie dodać wypłukane z zalewy pędy bambusa, kiełki fasoli i kolby kukurydzy. Smażyć wszystko razem ok 5 min, po czym dodać z powrotem mięso, w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody. Doprawić do smaku przyprawami, świeżym imbirem, sosem sojowym, chilli i pieprzem. Dusić wszystko kilka minut, aby smaki mogły się połączyć.
Ostatnim etapem jest przygotowanie makaronu zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
Ugotowany i odcedzony makaron dodać do sosu i mieszać jeszcze przez chwilę.
Makaron podawać posypany sezamem lub kolendrą/pietruszką.
Danie najlepiej smakuje na ostro:)
Wieprzowina gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz