Aromatyczny krem z pieczarek, gęsty o intensywnym i wyrazistym smaku
Doskonała alternatywa dla tradycyjnej zupy grzybowej...
Składniki:
- 1 kg pieczarek
- 4-5 średnich marchwi
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 3 cebule
- 5 ziemniaków
- por - biała część
- 3 ząbki czosnku
- pół szklanki śmietany 18%
- 1 kostka rosołowa
- natka pietruszki
- masło
- przyprawy według uznania: sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, zioła prowansalskie, papryka słodka
Przygotowanie:
Marchew, pietruszkę, seler, por umyć i skroić na średniej wielkości kawałki, zalać 1,5l zimnej wody dodać ząbek czosnku, liście laurowe, ziele angielskie oraz łyżkę masła (najlepiej klarowane) -
gotować ok 15 min.
W głębokiej patelni rozgrzać masło, podsmażyć pokrojone w kostkę pieczarki, posiekaną cebulę i przeciśnięty przez prasę czosnek. Smażyć mieszając do momentu, aż pieczarki zmiękną a wszystkie płyny odparują. Doprawić solą, pieprzem i ziołami.
Odłożyć część podsmażonych pieczarek do dekoracji.
Podsmażone pieczarki przełożyć do gotujących się warzyw dodać ziemniaki, kostkę rosołową i gotować na małym ogniu ok 15-20 min. Gdy wszystkie warzywa będą już miękki wyjąć z zupy ziele angielskie i liście laurowe, po czym zmiksować zupę blenderem na gładki krem.
Dodać śmietanę, natkę pietruszki, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Do dekoracji użyć pozostałe pieczarki, według uznania śmietany i świeżo skrojonej natki pietruszki.
Krem z pieczarek gotowy!
P.S. Być może krem nie zachwyca swoimi kolorami, ale w końcu to smak jest najważniejszy;)
gotować ok 15 min.
W głębokiej patelni rozgrzać masło, podsmażyć pokrojone w kostkę pieczarki, posiekaną cebulę i przeciśnięty przez prasę czosnek. Smażyć mieszając do momentu, aż pieczarki zmiękną a wszystkie płyny odparują. Doprawić solą, pieprzem i ziołami.
Odłożyć część podsmażonych pieczarek do dekoracji.
Podsmażone pieczarki przełożyć do gotujących się warzyw dodać ziemniaki, kostkę rosołową i gotować na małym ogniu ok 15-20 min. Gdy wszystkie warzywa będą już miękki wyjąć z zupy ziele angielskie i liście laurowe, po czym zmiksować zupę blenderem na gładki krem.
Dodać śmietanę, natkę pietruszki, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Do dekoracji użyć pozostałe pieczarki, według uznania śmietany i świeżo skrojonej natki pietruszki.
Krem z pieczarek gotowy!
P.S. Być może krem nie zachwyca swoimi kolorami, ale w końcu to smak jest najważniejszy;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz