Bardzo szybki i sycący przysmak a co najważniejsze bez dodatku chemii
Zdrowa domowa fastfoodowa rozpusta...
Zdrowa domowa fastfoodowa rozpusta...
Składniki:
- 0,5 kg piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1-2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- 1 łyżka bułki tartej
- przyprawy według uznania: sól, pieprz, chilli, oregano, tymianek, kolendra
- 6 ulubionych bułek - najlepiej z pełnego ziarna
- liście ulubionej sałata
- 2 pomidory
- 1 papryka czerwona
- 2-3 ogórki konserwowe
- 1 cebula
- przyprawy według uznania: sól, pieprz, papryka słodka
Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć i zmielić w maszynce ewentualnie bardzo drobno pokroić. Zmielone mięso wymieszać z posiekaną cebulą, natką pietruszki, przeciśniętym przez prasę czosnkiem.
Dodać jajko, bułkę tartą i przyprawy. Za pomocą rąk dobrze wyrobić masę i uformować 6 grubych kotletów. Usmażyć na lekko nałuszczonej patelni z obu stron na złoty kolor lub grillować w piekarniku. Burgery powinny być nieco większe od bułek, ponieważ podczas smażenia zmniejszą swoją objętość.
Bułki przekrawać na pół i lekko opiec w piekarniku. Ulubionym sosem smarować obie połówki.
Bułkę napełnić dodatkami i burgerem w dowolnej kolejności.
U mnie podawane z sosem zrobionym z jogurtu naturalnego wymieszanego z ketchupem, ząbkiem czosnku, doprawionego solą i pieprzem.
Domowy hamburger gotowy!
Dodać jajko, bułkę tartą i przyprawy. Za pomocą rąk dobrze wyrobić masę i uformować 6 grubych kotletów. Usmażyć na lekko nałuszczonej patelni z obu stron na złoty kolor lub grillować w piekarniku. Burgery powinny być nieco większe od bułek, ponieważ podczas smażenia zmniejszą swoją objętość.
Bułki przekrawać na pół i lekko opiec w piekarniku. Ulubionym sosem smarować obie połówki.
Bułkę napełnić dodatkami i burgerem w dowolnej kolejności.
U mnie podawane z sosem zrobionym z jogurtu naturalnego wymieszanego z ketchupem, ząbkiem czosnku, doprawionego solą i pieprzem.
Domowy hamburger gotowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz