poniedziałek, 17 listopada 2014

Gulasz Z Łopatki Wieprzowej W Korzennym Sosie

Gulasz z mieszanką ostrych egzotycznych przypraw...
 
 
Składniki:
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • puszka pomidorów w zalewie ok 400g
  • 0.5 litra bulionu warzywnego
  • por - biała część
  • 3 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 2 łyżeczki miodu
  • olej do smażenia
Przyprawy:
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki chilli 
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • sól, pieprz według uznania

Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę o boku ok 1-2 cm. Doprawić niewielką ilością soli i pieprzu - odstawić.

Marchew obrać, zetrzeć na grubych oczkach tarki, por skroić w talarki. Cebulę pokroić w kostkę a czosnek w plastry. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę wraz z czosnkiem, po chwili dodać marchew i por. Chwilę całość podsmażać. Wszystkie przyprawy połączyć i wymieszać, następnie doprawić nimi warzywa zostawiając 1 łyżeczkę mieszanki przypraw na późnij. Podsmażyć warzywa wraz z przyprawami cały czas mieszając uważając aby się nie przypaliły. Przyprawy muszą puścić swój aromat wówczas dodać mięso, raz jeszcze dokładnie wymieszać i chwilę podsmażać.
Mięso przełożyć do garnka, podlać bulionem i dusić ok 30 min. Na tej samej patelni na której było smażone mięso podsmażyć drobno pokrojone pomidory, podlewając je niewielką ilością wody.
Dodać łyżeczkę pozostałych przypraw. Kiedy pomidory się podsmażą dodać miód oraz 2-3 łyżki sosu z gulaszu. Chwilę razem wszystko dusić a następnie przełożyć do gulaszu.
W razie potrzeby doprawić do smaku i jeszcze podgotować całość ok 5 min.

Gulasz gotowy!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz