sobota, 29 listopada 2014

Tortellini Z Mięsem Mielonym W Sosie Pieczarkowym

Pomysł na szybki i smaczny obiad...
 
Składniki:
  • 1 kg mięsa mielonego
  • 2 opakowania tortellini - u mnie z serem i z grzybami
  • 0.5 kg pieczarek
  • 2 cebule
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 5-4 ząbków czosnku
  • 200 ml śmietany 18%
  • olej do smażenia
  • przyprawy według uznania: sól, pieprz czarny, chilli, bazylia, zioła prowansalskie
Przygotowanie:

Tortellini ugotować w lekko osolonej wodzie al'dente. Odcedzić i odstawić.

Mięso umyć, osuszyć i zmielić. Doprawić solą, pieprzem, ziołami i chilli. Cebulę, pieczarki oraz paprykę pokroić w kostkę. W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć cebulę wraz z przeciśniętym przez prasę czosnkiem, następnie dodać pieczarki. Smażyć mieszając do momentu, aż woda z pieczarek odparuje. Następnie dodać mięso mielone, doprawić solą, pieprzem - smażyć ok 10 min po czym dodać paprykę i całość smażyć przez kolejne 5 min. Następnie wszystkie składniki podlać niewielką ilością wody - ok 0.5 szklanki. Dusić chwilę pod przykryciem. Sos doprawić zahartowaną śmietaną po chwili dodać wcześniej ugotowane tortellini. Na koniec w razie potrzeby doprawić do smaku. Jeżeli sos słabo się zagęścił można dodać 1 łyżkę mąki wymieszaną ze śmietaną. Całość zagotować. Podawać posypane natką pietruszki.

Tortellini z mięsem mielonym gotowe!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz