poniedziałek, 17 listopada 2014

Syrop Imbirowo - Miodowy

Wzmacnia odporność... Idealny do zimowych herbatek...
 

Składniki:
  • 2.5 szklanki wody
  • 0.5 szklanki brązowego cukru
  • 5 cm świeżego imbiru 
  • 1 duża cytryna
  • 3-4 łyżeczki miodu
  • 2 goździki
Przygotowanie:
Imbir obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Do garnuszka wlać wodę dodać cukier, imbir oraz goździki. Całość gotować na wolnym ogniu ok 25 min. Następnie imbir przecedzić i kiedy syrop lekko przestygnie dodać sok z cytryny oraz miód - dokładnie wymieszać. Syrop przelać do butelki. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Syrop świetnie rozgrzewa, idealnie smakuje w połączeniu z herbatką zwłaszcza podczas długich jesiennych wieczorów :)

Syrop gotowy!
 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz