wtorek, 2 grudnia 2014

Szybkie gołąbki

Gołąbki które nie wymagają zawijania...


Składniki na gołąbki:
  • 1 kg mięsa mielonego - u mnie łopatka i szynka
  • 1 kg kapusty pekińskiej
  • 1 woreczek ryżu
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 dag kaszy mannej
  • olej do smażenia
  • przyprawy według uznania: sól, pieprz, zioła prowansalskie, majeranek,
Składniki na sos:
  • 0.5 litra bulionu warzywnego
  • puszka pomidorów
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz według uznania
Przygotowanie:

Mięso umyć, osuszyć i zmielić, Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Kapustę bardzo drobno poszatkować, posolić i odstawić na 30 min tak aby puściła wodę. Po tym czasie kapustę odsączyć a nadmiar wody wylać. Cebulę skroić w kostkę i podsmażyć na maśle na złoty kolor. Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie ok 8 min. tak aby pozostał lekko twardawy. Za pomocą dłoni dokładnie wymieszać ze sobą mięso, kapustę, ryż cebulę oraz przeciśnięty przez prasę czosnek. Dodać kaszę manne i jajka - doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Mokrą dłonią raz jeszcze dokładnie wyrobić masę. Kaszy manny dodać na tyle aby masa była w miarę zwarta. Następnie formować średniej wielkości gołąbki które w razie potrzeby obtoczyć w bułce tartej. Gołąbki smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Usmażone gołąbki przełożyć do dużego garnka, zalać bulionem i dusić pod przykryciem na małym ogniu.

Kolejnym etapem jest przygotowanie sosu... Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę wraz z przeciśniętym przez prasę czosnkiem. Kiedy cebula lekko się zarumieni dodać pomidory w zalewie oraz przecier pomidorowy. Doprawić solą i pieprzem dodać ziele angielskie oraz liść laurowy. Całość dusić ok 10 min po czym sos przelać do gołąbków. Gołąbki w sosie dusić kolejne 20 min na bardzo małym ogniu.

Gołąbki bez zawijania gotowe!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz