Gołąbki które nie wymagają zawijania...
Składniki na gołąbki:
- 1 kg mięsa mielonego - u mnie łopatka i szynka
- 1 kg kapusty pekińskiej
- 1 woreczek ryżu
- 1 cebula
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 10 dag kaszy mannej
- olej do smażenia
- przyprawy według uznania: sól, pieprz, zioła prowansalskie, majeranek,
Składniki na sos:
- 0.5 litra bulionu warzywnego
- puszka pomidorów
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3-4 łyżeczki przecieru pomidorowego
- liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz według uznania
Mięso umyć, osuszyć i zmielić, Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Kapustę bardzo drobno poszatkować, posolić i odstawić na 30 min tak aby puściła wodę. Po tym czasie kapustę odsączyć a nadmiar wody wylać. Cebulę skroić w kostkę i podsmażyć na maśle na złoty kolor. Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie ok 8 min. tak aby pozostał lekko twardawy. Za pomocą dłoni dokładnie wymieszać ze sobą mięso, kapustę, ryż cebulę oraz przeciśnięty przez prasę czosnek. Dodać kaszę manne i jajka - doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Mokrą dłonią raz jeszcze dokładnie wyrobić masę. Kaszy manny dodać na tyle aby masa była w miarę zwarta. Następnie formować średniej wielkości gołąbki które w razie potrzeby obtoczyć w bułce tartej. Gołąbki smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Usmażone gołąbki przełożyć do dużego garnka, zalać bulionem i dusić pod przykryciem na małym ogniu.
Kolejnym etapem jest przygotowanie sosu... Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę wraz z przeciśniętym przez prasę czosnkiem. Kiedy cebula lekko się zarumieni dodać pomidory w zalewie oraz przecier pomidorowy. Doprawić solą i pieprzem dodać ziele angielskie oraz liść laurowy. Całość dusić ok 10 min po czym sos przelać do gołąbków. Gołąbki w sosie dusić kolejne 20 min na bardzo małym ogniu.
Gołąbki bez zawijania gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz