poniedziałek, 15 grudnia 2014

Makaron Ryżowy Z Warzywami

Szybki obiad dla zapracowanych...

 
Składniki :
  • 1 opakowanie makaronu ryżowego nitki
  • 1 opakowanie mrożonych warzyw - mieszanka chińskich 
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • papryczka chilli
  • imbir ok 2 cm
  • olej sezamowy
  • przyprawy według uznania: sól, pieprz, mieszanka chińska
Składniki na sos:
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżeczka sosu rybnego 
  • sok z jednej cytryny
Przygotowanie:

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić, przepłukać zimną wodą i pokroić na krótsze nitki.

Marchew obrać, zetrzeć na grubych oczkach tarki, cebulę pokroić w piórka, czosnek w plastry a papryczkę chilli posiekać bardzo drobno. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę wraz z czosnkiem, papryczką chilli i startym korzeniem imbiru. Po chwili smażenia dodać marchew i mieszankę warzyw chińskich. Smażyć kilka minut do miękkości. Następnie doprawić sosami sojowymi, sosem rybnym, sokiem z cytryny oraz mieszanką do dań chińskich. Na patelnię przełożyć odsączony makaron ryżowy. Wymieszać i smażyć przez chwilę aby wszystkie składniki złapały temperaturę a smaki się połączyły.

Makaron z warzywami gotowy!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz