Taki schab... Pyszności!
Składniki:
- 1 kg schabu bez kości
- 0.5 kg pieczarek
- 1 puszka pomidorów w zalewie
- 5-6 ogórków kiszonych
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 2 cebule czerwone
- 4 ząbki czosnku
- mała papryczka chilli
- masło
- olej do smażenia
- natka pietruszki
- przyprawy według uznania: sól, pieprz czarny, pieprz cytrynowy, papryka słodka, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paseczki. Doprawić solą, pieprzem, chilli, papryką słodką oraz 2 ząbkami czosnku przeciśniętego przez prasę. Odstawić na 30 min do lodówki.
Cebulę pokroić w piórka, pieczarki w plastry, paprykę w paseczki a ostrą papryczkę chilli drobno posiekać. Na rozgrzanym oleju podsmażyć mięso do uzyskania złotego koloru. Przełożyć do większego garnka - odstawić. Na patelni rozpuścić masło, podsmażyć cebulę wraz z przeciśniętym przez prasę 2 ząbkami czosnku oraz posiekaną papryczką chilli - następnie dodać pieczarki.
Kiedy pieczarki będą miękkie a płyn odparuje dodać paprykę. Całość smażyć ok 3 min następnie warzywa przełożyć do garnka z mięsem - podlać małą ilością wody. Po ok 10 min duszenia dodać pomidory w zalewie oraz pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Doprawić do smaku solą, pieprzem, ziołami. Całość dusić ok 15 min. W razie potrzeby dodać 2-3 łyżki przecieru pomidorowego.
Podawać z ryżem, makaronem, ziemniakami lub pieczywem. Udekorować świeżą natką pietruszki.
Ostry schab po bałkańsku gotowy!
Cebulę pokroić w piórka, pieczarki w plastry, paprykę w paseczki a ostrą papryczkę chilli drobno posiekać. Na rozgrzanym oleju podsmażyć mięso do uzyskania złotego koloru. Przełożyć do większego garnka - odstawić. Na patelni rozpuścić masło, podsmażyć cebulę wraz z przeciśniętym przez prasę 2 ząbkami czosnku oraz posiekaną papryczką chilli - następnie dodać pieczarki.
Kiedy pieczarki będą miękkie a płyn odparuje dodać paprykę. Całość smażyć ok 3 min następnie warzywa przełożyć do garnka z mięsem - podlać małą ilością wody. Po ok 10 min duszenia dodać pomidory w zalewie oraz pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Doprawić do smaku solą, pieprzem, ziołami. Całość dusić ok 15 min. W razie potrzeby dodać 2-3 łyżki przecieru pomidorowego.
Podawać z ryżem, makaronem, ziemniakami lub pieczywem. Udekorować świeżą natką pietruszki.
Ostry schab po bałkańsku gotowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz