czwartek, 11 grudnia 2014

Schab Po Bałkańsku Na Ostro

Taki schab... Pyszności!

 
Składniki:
  • 1 kg schabu bez kości
  • 0.5 kg pieczarek
  • 1 puszka pomidorów w zalewie
  • 5-6 ogórków kiszonych
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 2 cebule czerwone
  • 4 ząbki czosnku
  • mała papryczka chilli 
  • masło
  • olej do smażenia
  • natka pietruszki
  • przyprawy według uznania: sól, pieprz czarny, pieprz cytrynowy, papryka słodka, zioła prowansalskie 

Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paseczki. Doprawić solą, pieprzem, chilli, papryką słodką oraz 2 ząbkami czosnku przeciśniętego przez prasę. Odstawić na 30 min do lodówki.
 
Cebulę pokroić w piórka, pieczarki w plastry, paprykę w paseczki a ostrą papryczkę chilli drobno posiekać. Na rozgrzanym oleju podsmażyć mięso do uzyskania złotego koloru. Przełożyć do większego garnka - odstawić. Na patelni rozpuścić masło, podsmażyć cebulę wraz z przeciśniętym przez prasę 2 ząbkami czosnku oraz posiekaną papryczką chilli -  następnie dodać pieczarki.
Kiedy pieczarki będą miękkie a płyn odparuje dodać paprykę. Całość smażyć ok 3 min następnie warzywa przełożyć do garnka z mięsem - podlać małą ilością wody. Po ok 10 min duszenia dodać pomidory w zalewie oraz pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Doprawić do smaku solą, pieprzem, ziołami. Całość dusić ok 15 min. W razie potrzeby dodać 2-3 łyżki przecieru pomidorowego.

Podawać z ryżem, makaronem, ziemniakami lub pieczywem. Udekorować świeżą natką pietruszki.

Ostry schab po bałkańsku gotowy!
 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz